Nakon tri godine iz Bijeljine krenuo prvi kontigent crvenog mesa za Tursku

13.03.2023. - Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić posjetio je danas, preduzeće “ZP Komerc” kod Bijeljine povodom ponovnog pokretanja izvoza goveđeg mesa za Tursku.

“Ono što je bitno za kapacitete Republike Srpske, pogotovo kada je u pitanju ova firma, i od velikog značaja, je to što je jedina na prostoru BiH koja može da vrši usložno klanje i izvoz za Tursku. A kada je sam aspekt prodaje goveđeg mesa u pitanju, što je za naše tovljače veoma važno, je da imaju i jedan dio tržišta van BiH a na drugoj strani da imaju značajniju cijenu“, kaže Minić .

Iz “ZP Komerca” pojašnjavaju da je ugovor potpisan za isporuku 1.000 tona goveđeg mesa, a da je u prvom kontigentu za Tursku isporučeno oko 300 tona.

“Ovaj otkup je stigao u pravo vrijeme, sigurnim izvozom i sigurnim plasmanom  uvjeren sam da bi se mogli vratiti na stari broj stoke i povećati proizvodnju. Imali smo 6000 junadi na tovu sada smo na nekih 30 posto manje, sigurno ćemo za drugi kontigent značajnije količine plasirati”, navodi Đorđe Rosić vlasnik Mesne industrije “ZP Komerc”, Vršani. 

Iz resornog ministrastva podsjećaju da svi podsticaji sa nivoa Vlade i sve mjere koje se preduzimaju idu u prilog tome da se obezbijedi konstantna proizvodnja u Republici Srpskoj, te da će i ubuduće potrebe za hranom biti prioritet ministarstva.

Bijeljina.com