Najvrijedniji povrtlari izašli danas na njive

19.03.2023.

Uprkos tome što je nedjelja i referendumski dan, veliki broj mještana Crnjelova i Velike Obarske danas su izašli na njive, da pripreme plastenike za narednu sezonu. Sunčano i toplo vrijeme izmamilo je one najvrijednije i najupornije. U šali kažu, takmičimo se sami sa sobom.

U sektoru proizvodnje hrane trenutno su velika finansijska ulaganja, jer je skup sjemenski materijal, vještačka đubriva, obrada zemljišta I radna snaga. Ipak, sa neznantim kašnjenjem od petnaestak do dvadeset dana, danas se sijao krompir i sadilo rano povrće.

Na imanju Cvjetinovića u Velikoj Obarskoj Božana Cvjetinović sadi tikvice. Na površini od oko dva i po dunuma treba zasaditi i najlonima pokriti oko 3.200 biljaka.

“Rani krompir smo zasijali početkom marta, ali smo ga morati prekriti zbog jutarnjih mrazeva i niskih temperatura. Sada sadimo tikvice i njihov rod očekujemo oko Đurđevdana, za nekih mjesec i po dana. Sve će zavisiti od vremenskih prilika, kako će se biljke razvijati i napredovati. Najloni ih čuvaju od hladnoće, vlage u zemljištu ima dovoljno. Mjesec dana su tikvice bile u rasadniku, a još mjesec i po dana će biti pod plastenicima i na otvorenom, da bi se dočekao plod. Sve ide na pijacu, u slobodnu prodaju. Kakve će biti prodajne cijene, to ćemo znati tek kada bude roba spremna za pijacu”, kaže Božana Cvjetinović. 

Semberski proizvođači povrća već imaju pod plastenicima pripremljen i rasad rane paprike, ranog krastavca, kupusa. Određene količine su ugovorene za prodaju poznatim prerađivačima povrća, a dio roda će izvesti i na pijacu.

Bijeljina.com