Ministar Pašalić potpisao ugovore sa izvođačima radova u šumarstvu

09.06.2022.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić danas je u prostorijama Ministarstva u Banjaluci potpisao ugovore sa izvođačima radova u šumarstvu, kojima su u okviru konkursne procedure za podršku projekata u šumarstvu, dodijeljena sredstava za nabavku osnovnih sredstava potrebnih za održivo gazdovanje šumama u 2022. godini.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u 2022. godini prvi put obezbijedilo finasijsku podršku za nabavku osnovnih sredstava potrebnih za održivo gazdovanje šumama. Sredstva su namijenjena izvođačima radova u šumarstvu, koji vrše usluge izvođenja radova na iskorišćavanju šuma za potrebe Javnog preduzeća šumarstva “Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac.

“Na javni konkurs za dodjelu sredstava prijavio se veći broj privrednih subjekata. Nakon provedene procedure ocjenjivanja i bodovanja dostavljenih prijava, u skladu sa propisanim kriterijuma, Komisija za izbor projekata je utvdila da četiri kandidata ispunjavaju uslove za dodjelu sredstava. Na ovaj način, Ministarstvo će podržati nabavku 4 šumska zglobna traktora LKT 81 ITL u iznosu od 40% ukupne vrijednosti ovog osnovnog sredstva, za koja su obezbijeđena sredstva u iznosu od 522.640,00 KM, i to isključivo za nabavku novih traktora, za koje su kandidati dostavili potpisane ugovore sa ovlaštenim prodavcem opreme i dokaz o uplati 30% ukupnog iznosa nabavke”, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede .

Takođe, kako navode, bitno je naglasiti, da su izvođači radova u šumarstvu nosioci proizvodnje u JPŠ “Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, u procentu od oko 80% ukupne proizvodnje, te Ministarstvo subvencionisanjem nabavke osnovnih sredstava potrebnih za održivo gazdovanje šumama, prioritetno utiče na povećanje obima proizvodnje Javnog preduzeća, modernizaciju poslovnog procesa, kao i zaštitu životne sredine.

Najavili su da će i u narednom periodu Ministarstvo nastaviti da podržava nabavku osnovnih sredstava i podstiče modernizaciju proizvodnje u ovom preduzeću, a sve u cilju postizanja što većeg stepena realizacije proizvodno-finansijskog plana JPŠ #Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac i ostvarenja planiranih ciljeva poslovanja.

Banjaluka.com