Malinari nezadovoljni otkupnom cijenom, najavljuju proteste

13.12.2022. - Poljoprivreda

Proizvođači malina s područja Unsko-sanskog kantona najavili su organizaciju protesta zbog niske otkupne cijene za njihove proizvode, koja je mnogo manja od očekivane i dogovorene.

Malinari nezadovoljni otkupnom cijenom, najavljuju proteste

 

Prema riječima Suvada Veladžića, predstavnika malinara iz Bužima, u narednim danima prijaviće protestni skup, koji će biti održan ispred zgrade firme s kojom su ranije potpisali poslovne ugovore.

“Konkretno, kada smo mi u pitanju, sada nam nude otkupnu cijenu od pet maraka po kilogramu maline koja je već ranije dospjela u njihove hladnjače. To je mnogo manje od onoga što je dogovoreno i ne može da podmiri ni osnovne troškove proizvodnje u uslovima kada je sve enormno poskupjelo, počevši od đubriva do repromaterijala za proizvodnju”, kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, ponuđena im je najniža otkupna cijena u Federaciji BiH, na koju ne mogu nikako da pristanu.

Da su proizvođači malina na području Unsko-sanskog kantona ponovo u problemima zbog toga što je stopiran izvoz na evropsko tržište, potvrđuje i Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK.

Ipak, on kaže kako treba imati razumijevanja i za otkupljivače jer su suočeni sa realnim problemima oko plasmana na evropsko tržište, a ponuđena otkupna cijena po kilogramu na području Unsko-sanskog kantona kreće se od pet do sedam maraka.

“Trenutno je situacija takva da otkupljivači ne mogu da izvezu otkupljenu malinu jer ne postoji interesovanje na tržištu. Šta je tome doprinijelo, možemo samo da nagađamo, ali je sigurno uticala ova globalna situacija i ekonomska kriza u svijetu”, kaže Mahmutović.

Prema njegovim riječima, otkupljivači su u proteklom periodu otkupili cjelokupan urod maline, ali je problem što malinarima nisu isplaćena sva dugovanja.

“Malina je sada u hladnjačama kod otkupljivača, a proizvođačima je isplaćen avans u iznosu od pet do šest maraka po kilogramu, a dogovorena cijena je deset maraka. S obzirom na situaciju, krajnje je neizvjesno da li će biti isplaćen ostatak, jer otkupljivači su u velikim problemima”, kaže Mahmutović.

Dodaje kako su očekivanja bila da će ovo biti dobra godina, nakon što je u protekloj došlo do revitalizacije proizvodnje, međutim globalna situacija ponovo gasi malinarstvo.

Pozitivno je što je malina u međuvremenu uvrštena u sistem poticaja na području Unsko-sanskog kantona, koji su već isplaćeni proizvođačima, ali ni to ne može da pokrije troškove u uslovima stalnih povećanja cijena.

Iako je u protekle dvije godine došlo do revitalizacije proizvodnje maline na području USK, ona je sada suočena s novim problemima, koji će se odraziti na buduću proizvodnju.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Anadolija/Nezavisne