Kukuruz ustupa mjesto pšenici

06.09.2022. - Poljoprivreda
Ratari u Srpskoj uveliko kroje planove za jesenju sjetvu, a sudeći prema njihovim namjerama brazda pod pšenicom trebalo bi, uprkos previsokim cijenama repromaterijala, biti duža nego lani jer ta žitarica u odnosu na kukuruz mnogo bolje podnosi sušu, koja im je ove godine napravila mnogo štete u polju.

Sjetva uljane repice već je počela ovih dana, a za manje od mjesec ratari će upaliti traktore i započeti sa pripremom zemljišta na kojem planiraju zasijati pšenicu i druga strna žita.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić kaže da su najavljeni veći podsticaji dodatni motiv ratarima da obrade veće površine.

” Što se tiče ovogodišnje sjetve pšenice, prema najavama sa terena sijaće se u većem obimu nego lani bez obzira na više cijene đubriva, nafte i sjemena. Na taj korak najviše se odlučujemo zbog sve izraženijih suša, koje nas prate već nekoliko godina i nanose ogromnu štetu usjevima kukuruza. Pšenica mnogo bolje podnosi nedostatak padavina jer nakupi vlagu tokom jeseni i zime, te nije podložna vremenskim prilikama kao kukuruz” – kazao je Radić.

On je dodao da su cijene repromaterijala ostale na nivou proljetnih, te da većina ratara iz tog razloga neće primijeniti sve agrotehničke mjere.

” Vještačko đubrivo košta između 190 KM i 200 KM po metru što je preskupo za većinu poljoprivrednika.

Plan je da se usjevi u proljeće dohrane sa određenom količinom azota i to je to. Uzdaćemo se u naklonost prirode – rekao je on i dodao da još nisu objavljene zvanične cijene sjemenske pšenice, ali da će prema nezvaničnim informacijama, ona biti za oko 15 odsto viša nego 2021. godine.

Da je u ovim vremenskim uslovima isplativije sijati pšenicu saglasan je i poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac.

” Kukuruz nam već nekoliko godina izgori preko ljeta, tako da sa pšenicom imamo veću šansu za zaradu. Planiram zasijati oko pet hektara pšenice i ječma i to sa svojim sjemenom. Hibridno sjeme mi je skupo i ove godine nemam novca da ga kupim – kazao je Banjac na čijem imanju je već započela sjetva ozimog luka.

Vlasnik poljoprivrednog preduzeća “Zelen gaj” iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić tvrdi da će za sjetvu ove jeseni morati izdvojiti 100 odsto više novca nego prošle godine.

” Poskupljenje repromaterijala nije novina, te cijene smo imali i proljetos, ali kada poredimo sa prošlom jeseni đubrivo, sjeme i nafta 100 odsto su skuplji nego sada i veoma je teško sve to ispratiti finansijski. Nama je sreća što smo ujedno i stočarska farma pa imamo svoje stajsko đubrivo koje ćemo primijeniti u proizvodnji, tako da ćemo vještačkog kupiti veoma malo “- kazao je Sarajlić.

On je dodao da bi prema važećim cijenama za kilogram đubriva trebalo izdvojiti tri kilograma pšenice, dok je ranije to bilo kilogram, dva.

” U takvom omjeru njegova primjena nije finansijski isplativa jer ne povećava prinos u toj mjeri u kojoj bi bila ulaganja “- pojasnio je Sarajlić.

Snažnija podrška

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je juče da će proizvođači pšenice za jesenju sjetvu na raspolaganju imati po 500 KM pomoći po hektaru, za razliku od lani kada su imali 400.

” Za proizvođače kukuruza pripremamo set mjera i naredne godine očekujemo veći agrarni budžet, te mjere za olakšice kod nabavke sjemena i povećane količine za regresirani dizel” – rekao je Pašalić.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske