Kukuruz preživljava pravu agoniju

24.07.2022.

Rekordne dnevne temperature, koje dostižu i četrdeseti podiok na termometru, zadaju velike glavobolje poljoprivrednicima.

Najteže je ovih dana onima koji se bave proizvodnjom povrća, jer moraju svakodnevno aktivirati sisteme za navodnjavanje, ukoliko ih imaju, da bi spasili rod povrća. U Semberiji je do sada, zahvaljujući naporima i finansijskim izdvajanjima resornog ministarstva i Vlade RS, sistemima za navodnjavanje pokriveno oko 3.000 hektara zemljišta. Međutim, oni se, uglavnom , koriste za  navodnjavanje parcela pod povrćem i to je procenat od oko tri odsto ukupnih semberskih sjetvenih površina koje mogu računati na navodnjavanje.

U najtežoj situaciji trenutno je kukuruz, najrasprostranjenija poljoprivredna kultura, koji je proljetos zasijan na površini od oko 26.000 hektara. Sada, u vrijeme nalivanja zrna, kukuruzu su neophodne velike količine vlage, ali je u zemljištu, evidentno nema dovoljno. Posebno je ugrožen kukuruz na brdovitom području Semberije, u zapadnom dijelu, na području Čađavice, Dragaljevca i Magnojevića, gdje se štete već procjenjuju na pedeset do 80 odsto uništenih parcela pod kukuruzom. Poljoprivredni stručnjaci preporučuju da se kukuruz  pretvara u silažu, ukoliko i to za nekoliko dana ne bude kasno.

Poljoprivredni stručnjaci, koji prate stanje u poljoprivredi, kažu da je i ovogodišnju proljećnu sjetvu pratio sušni period, koji je sada, nažalost, nastavljen u najvažnjioj fazi razvoja biljaka.

Kukuruz se još uvijek dobro drži u Drinskom polju i oko rijeke Save, gdje su ispoštovane sve agrotehničke mjere i gdje ima vlage u zemljištu. Na tešku situaciju u semberskom agraru utiče trenutno i slabiji dotok drinske vode u kanalsku mrežu. Najavljeno je da će za dva do tri dana taj problem biti riješen.
O procjenama ovogodišnje štete od suše u poljoprivredi još je rano govoriti, iako se od poljoprivrednih proizvođača već sada, krajem jula, mogu čuti pesimistične procjene da neće biti dovoljno hrane za stoku, što bi loše uticalo na proizvodni ciklus u stočarstvu.

Bijeljina.com