Izlagači iz BiH prepoznatljivi na novosadskom sajmu

22.05.2023. - Poljoprivreda

Jubilarni, 90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom sadu otvorio je proteklog vikenda svoja vrata za posjetioce.

 

Na najvećem agrarnom događaju u ovom dijelu Evrope,ove godine učestvuje 1.100 izlagača iz 26 zemalja svijeta. Zemlja partner ove godine je Italija.

 


Iz BiH ,koja je jedan od najznačajnijhih trgovinskih partnera Srbije, 11 izlagača predstavilo je bogatu paletu svojih proizvoda.

“Zadovoljni smo nastupom naših izlagača, na sajmu. Zapaženi su i prepoznati, što je veliki značaj. BiH, odnosno RS , ima šta da ponudi. Imamo plodne ravnice, razvijeno stočarstvo. Naša je šansa poljoprivredni sektor, imamo privredu koja može da parira i regionu i Evropi “,kaže Dejan Rauš portparol Privredne komore RS.


Koliko smo uvozili, koliko izvozili?

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH od potpisnica CEFTA sporazuma je Srbija s kojom je ostvaren najveći obim razmjene .U Srbiju smo najviše izvozili koks i polukoks od kamenog uglja, električnu energiju,dok smo najviše uvozili naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, električnu energiju i kukuruz.


“Htio bih da napomenem važnost tržišta BiH generalno , BiH je na 4.mjestu u robnoj razmjeni između Srbije i svijeta, na nivou 3,5 milijarde evra prpšle godine i izuzetno značajan je to promet, od toga je 2,2 milijarde izvoz u BiH”,kaže Božidar Vučurević predsjednik Privredne komore Vojvodine.

Otvoreni Balkan je stoga, navode, veoma važan jer podrazumijeva slobodan protok robe, ljudi, usluga, kapitala, prizavanje diploma i druge pogodnosti.

“Treba nam otvoreni Balkan, treba nam brža konekcija ,brži provoz roba da bi to lakše funkcionisalo ,sad smo razgovarali i sa predstavnikom holandske ambasade koji nas je pitao kako uvesti robu na naš sajam, jer su granice problem.Što je manje granica roba lakše funkcioniše i lakše se kreće”, kaže Zoran Maletić pomoćnik ministra poljoprivrede RS

 

Ove godine dva jubileja

Sajam ove godine obellježava i dva jubileja. U godini kada organizuje devedeseti poljoprivredni sajam, domaćin obilježava i vijek postojanja. Kapije Novosadskog sajma otvorene su do 26. maja.

“Bijeljinski “Interagro” je novosadski sajam u malom”

Bijeljinski sajam poljoprivrede , lova i ribolova “Interagro” nastao je po uzoru na novosadski sajam, a Privredna komora Vojvodine velika je podrška bijeljinskim privrednicima i cjelokupnoj organizaciji sajma.

“Mi smo novosadski sajam u malom. Kada je prije 21 godinu pokrenuta inicijativa da se organizuje sajam u Bijeljini, reper za taj sajam bio je novosadski sajam. Mi smo prošle godine imali 146 izlagača, a imali smo više od 1000 posjetilaca. I ove godine biće besplatan ulaz za sve posjetioce”, kaže Ratomir Draganić direktor AD “Grad” Bijeljina i podsjeća da je jedan od izlagača na sajmu “Interagro” u Bijeljini protekle godine prodao 11 traktora i 24 priključne mašine.

Dodjelom plakete Božidaru Vučureviću,predsjedniku Privredne komore Vojvodine, Draganić se zahvalio na pet godina uspješne saradnje.

 

 

Bijeljinski sajam poljoprivrede,lova i ribolova “Interagro” biće održan od 20. do 22. septembra.

 

Bijeljina.com