Evo koliko smo šljive ove godine “oteli” od lošeg vremena

06.06.2023. - Poljoprivreda

Loše vremenske prilike ove godine uzele su veliki danak voćarskoj proizvodnji, a najviše su stradale kruška i šljiva, kojih velika većina proizvođača u Srpskoj bukvalno neće imati nimalo.

Na ovo ukazuju iz Udruženja voćara RS, naglasivši da su i sve ostale vrste voća podbacile.

Poručuju da i ono što opstane neće biti bogzna kakvog kvaliteta, tako da se možemo uzdati samo u uvoz koji će ove godine, sasvim sigurno, biti i te kako skup.

– Kod oko 90 odsto voćara u RS kruške i šljive nema nimalo. Biće je nešto za rakiju, i to je to. Trešnja je bila dobro krenula, ali je popucala, a završni udarac zadale su joj posljednje obilne padavine. Zato trenutno i jeste toliko skupa. Jabuke su takođe dobro stradale, a posebno ajdared koji je kod nas najzastupljenija sorta. Zbog loše oplodnje, plodovi opadaju, pa će proizvodnja ove sorte biti upola manja nego ranijih godina. Ostale sorte se bolje drže, ali je problem u tome što ih kod nas ima daleko manje nego ajdareda – ističe za Srpskainfo predsjedenik ovog udruženja Dragoja Dojčinović.

Dodaje da su, zahvaljujući dobroj protivgradnoj zaštiti, štete od grada ove godine bile manje.

– Nije ni šteta od mraza bila velika, koliko od niskih temperatura u plusu, te dugotrajnom periodu oblačnog i vlažnog vremena. Nažalost, voće je stradalo i u okruženju, tako da ostaje da se vidi kako ćemo se i gdje za njega snaći ove godine. U svakom slučaju, ono što dođe na naše tržište biće daleko skuplje nego kad imamo voća iz svoje proizvodnje. A ove godine nema vrste koja nije pretrpjela značajnu štetu, zbog čega će građani biti željni domaćeg voća – poručuje Dojčinović.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA