Efektivnost mjera značajna i situacija blago pozitivna | Bijeljina.com

Efektivnost mjera značajna i situacija blago pozitivna

04.09.2023.

Ministarstvo poljoprivrede će ovih dana objaviti da nema afričke kuge svinja u Modriči, Doboju, Ribniku i Čajniču, s obzirom da u inkubacionom periodu od 20 dana nije bilo novih slučajeva zaraze. Za sada je najkritičnija situacija u Semberiji, ali se žarišta saniraju.

Do sada je u Srpskoj eutanazirano oko 39.000 životinja, od čega u Semberiji 80 posto. Na drugom sastanku Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge, održanom u Bijeljini, istaknuto je da je posljednje dvije nedjelje manje pozitivnih slučajeva, ali nema prostora za opuštanje.

Donijete mjere 11. avgusta dale su rezultate – prometovano je 4.721 zdravih svinja i oko 90 posto tovljenika prve klase upućeno na klanje. Ministarstvo poljoprivrede će donijeti Pravilnik sa jasno definisanim biosigurnosnim mjerama za farmere koji nakon pretrpljenih šteta budu obnavljali stočni fond

“Kad postane jasno da mogu da se vrate životinje na imanja, a naš je interes da bude to što prije onda možemo da to odobrimo jer sve drugo je avantura koja je vrlo neizvjsena, da nekome reći poslije 15 dana ili 40 dana možete ponovo da naselite imanja i da ponovo izbije zaraza tamo šta smo time uradili moramo da izdefinišemo mnogo kvalitetnije rješenje”, naglasio je Drago Nedić, predsjednik Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorijenjivanje afričke kuge svinja.

Vladimir Milijević, glavni veterinarski inspektor, naglašava da 40 dana od izbijanja afričke kuge i završenih svih mjera na tim domaćinstvima moguće je ponovno naseljavanje farmi.

“Ali postoje uslovi naravno da se ne može dozvolitI da se ponovo naseljavaju farme koje nisu dobre biosigurnosne mjere dovoljne ograđene i koje nemaju duple ograde dezinefkcione mjere prvo naseljavaju svinje santel koje se ispituju poslije 45 dana i ako ne bud zaraze onda farme u punom kapacitetu”,  naglašava Milijević.

Njegoslav Lukić, iz resornog veterinarstva Ministarstva poljoprivrede, naglašava da je situacija sa afričkom kugom svinja u posljednje dvije nedjelje blago pozitivna, sa manjim brojem pozitivih slučajeva.

“15. septembra očekujemo vrijednu donaciju iz narodne Republike Kine. U pitanju je donacija vrijednosti od 2,5 miliona maraka, ogleda se u svoj opremi potrebnih za naše laboratorije, svoj opremi koja je potrebna za naše laboratorije deset PCR uređaja sa komplet dijagnostikuma zašttnih odijela, rukavica, maski i druge neophodne opreme”,  poručio je Lukić.

Izvor:Rtrs