Domaća jabuka ostaje kod nas

21.09.2022. - Poljoprivreda
Domaći proizvođači jabuka, zbog ratnih sukoba u Ukrajini i otežanog transporta tog voća u Rusiju, mahom su orijentisani na domaće tržište, dok će se na izvoz u tu zemlju odlučiti samo najveće voćarske firme.

Berba ranih sorti jabuka u Srpskoj počela je prije 15 dana. Zbog proljetnog mraza i ovogodišnje suše rod je znato manji nego lani, a podbacio je i kvalitet. Zbog svega toga voćari ove jeseni sve nade polažu u otkupnu cijenu,  za koju se nadaju da će opravdati ulaganja i donijeti koliku toliku zaradu.

Prvi voćar Srpske Dragoja Dojčinović kaže da će se, kada je riječ o plasmanu ovogodišnjeg roda, proizvođači uglavnom bazirati na domaće tržište navodeći da je trgovački lanac “Bingo” već iskazao interesovanje za otkupom velikih količina, kao i prethodnih godina.

“Izvoz za Rusiju odvija se mnogo otežano. Zbog problema sa transportom još nismo uspjeli plasirati ni sav prošlogodišnji rod na rusko tržište jer roba do krajnjeg kupca putuje duže od deset dana, pa su i mnogi prevoznici odustali od vršenja te usluge. Takođe, zbog dužine transporta jabuka propada i već nam je šest kamiona vraćeno, a u pitanju je bila jabuka “greni smit”, ekstra kvaliteta u posebnom pakovanju, tako da smo imali ogromne gubitke”, kazao je Dojčinović, koji je predsjednik Udruženja voćara RS.

On je dodao da će se izvozu na rusko tržište okrenuti samo veliki robni proizvođači, navodeći da će dio domaće jabuke završiti i na tržištu nordijskih i arapskih zemalja.

Kada je u pitanju otkupna cijena jabuke Dojčinović kaže da je još rano govoriti o tom iznosu.

“Otkupna cijena još nije određena, čekamo kraj berbe s tim da smo mi u udruženju voćara otkupljivačima već predočili naše odluke po pitanju tog iznosa. Naš prijedlog za sortu “ajdared” je 80 feninga po kilogramu, dok za zahtjevnije sorte koje traže više rada i ulaganja, očekujemo otkupnu cijenu u iznosu od 90 feninga do marke”, priča Dojčinović.

Voćar iz Grbavaca kod Gradiške Milenko Čekić pod zasadima jabuke ima deset hektara, a sav ovogodišnji rod planira da proda domaćim kupcima.

“Ništa nećemo izvoziti jer imamo dobar kvalitet, sve je prva klasa tako da za našom jabukom vlada velika potražnja i na domaćem tržištu.  Tokom godina rada uvjerili smo se da je kvalitet broj jedan jer kad imaš kvalitet nema problema kod pronalaska kupaca. Osim toga, imamo voćnjak i nemamo potrebne količine za Rusiju “,rekao je Čekić i dodao da se ovogodišnji rod jabuka u njegovom voćnjaku kreće oko pet tona po hektaru.

Jabuke u Rusiju, uprkos problemima, izvoziće firma “Agroimpeks”.

“Nastavljamo izvoz u Rusiju, a dio robe plasiraćemo i u arapske zemlje. O kojim količinama će biti riječ za sada ne znam jer još nismo obrali ovogodišnji rod. Kada su u pitanju problemi oko izvoza cijena transporta je znatno skočila. Za šleper jabuka do Rusije ranije se plaćalo 3.500 evra, a sada je to između šest i sedam hiljada, s tim da je jedno vrijeme cijena transporta dostizala i osam hiljada evra”, kazao je vlasnik pomenute firme Nikola Vukelić i dodao da je rod u njegovim voćnjacima ove godine podbacio i do 50 odsto u odnosu na lani.

Berači

Dragoja Dojčinović kaže da voćari i ove sezone muku muče sa nedostatkom berača, navodeći da su pojedini proizvođači posegli za uvozom radne snage iz inostranstva.

“Među domaćim stanovništvom izuzetno je slab odziv za rad u voćnjaku, a dolaze uglavnom stariji ljudi, odnosno radno sposobni penzioneri. Ove godine morali smo skratiti radno vrijeme na osam sati jer niko više neće da radi po deset kao ranijih godina.  Dnevnica je 50 KM, plus plaćen prevoz i hrana”,naveo je Dojčinović.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske