Do sada procijenjena šteta iznosi oko šest miliona KM

31.07.2023. - Poljoprivreda

 

Sa današnjim danom, trideset i prvim julom, u Semberiji je nakon oboljevanja svinja od afričke svinjske kuge, eutanizirano ukupno 16.119 svinja. Šteta je procijenjena na 5.911.832 KM, saznali smo u Odjeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina.

U prošloj sedmici izvršena je isplata finansijske nadoknade za 126 farmera koji su među prvima prijavili štetu na svojim imanjima.

Žarište afričke kuge svinja bukvalno je desetkovalo broj svinja na imanjima u Magnojeviću, Dragaljevcu i Čađavici, a veliki broj eutaniziranih svinja zabilježen je na imanjima u Gradcu, Vršanima i Crnjelovu. Sporadičnih uginuća bilo je i u drugim semberskim selima.

Sa jučerašnjim danom, nedjelja, eutanazija je vršena na još 244 seoska imanja. U međuvremenu je uzeto još dvadeset i četiri uzorka, ali se čekaju laboratorijski rezultati iz Banjaluke.

 U Odjeljenju za poljoprivredu smo saznali da je i danas, u ponedjeljak, prijavljen veliki broj uginuća svinja u više semberskih sela.

Slobodan Petrić iz Magnojevića, jedan od velikih uzgajivača svinja, kaže da je u ovom semberskom selu desetkovan stočni fond.

 “Samo na četiri farme još uvijek nije zabilježena afrička svinjska kuga, te su rezultati uzoraka negativni. Ovaj dio Semberije decenijama se smatrao za područje gdje se uzgaja najveći broj svinja na području Republike Srpske i BiH. Gubici su ogromni i za neke uzgajivače i nenadoknadivi. Kada se sve ovo jednog dana završi, vjerovatno će se morati mijenjati uslovi uzgoja svinja na farmama i uvodiće se posebne sigurnosne mjere zaštite zdravlja domaćih životinja. Ustvari, niko od nas još uvijek ne zna pod kakvim uslovima će moći uzgajati svinje i koliko će koštati ta proizvodnja”, kaže Slobodan Petrić.

Bijeljina.com