Cilj – spriječiti širenje afričke kuge i bacanje zdravog mesa (Video)

09.08.2023. - Poljoprivreda
U Banjaluci je danas održan sastanak o suzbijanju afričke kuge svinja u Srpskoj na kojem su predstavljena rješenja koja je s ciljem prevazilaženja trenutne situacije, a koja stupaju na snagu od petka.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Savo Minić rekao je da je, u skladu sa rješenjima, dozvoljena mogućnost prevoza svinja iz ugroženog i zaraženog područja unutar njega, ali i van, pod strogo propisanim uslovima.

– Dozvoljeno je klanje svinja na domaćinstvu za vlastite potrebe. Odredili smo koji je broj svinja i koja je procedura. Propisali smo način klanja u klanicama. S obzirom da imamo mnogo manifestacija – krštenja, svadbi, veselja i slično, gdje se konzumira svinjsko meso, odlučili smo da se po hitnom postupku u ugroženim i zaraženim područjima, uz propisane minimalno ispunjene tehničke uslove i biosigurnosne mjere stručne veterinarske službe, može dati privremena dozvola za klanje svinja – naveo je Minić.

On je rekao da je cilj ovih mjera da se spriječi širenje bolesti, ali da se ne baca zdravo meso i ne eutanaziraju zdrave životinje.

– Razmotrili smo sve mogućnosti termičke obrade mesa i stalno je bilo pitanje da li će se prasići moći peći na ražnju. Odgovor je da – rekao je Minić.

Izvor/Foto:RTRS