Cijene hrane i dalje u padu – razlog su tri proizvoda

09.04.2023. - Poljoprivreda

Ovo je dvanaesti uzastopni mjesečni pad od dostizanja vrhunca prije godinu dana. Ipak je kod nekih proizvoda došlo do rasta

Referentni indeks međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda nastavlja da pada, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO.

On je u martu 2023. u prosjeku bio 2,1 posto manji u odnosu na februar, što predstavlja dvanaesti uzastopni mjesečni pad od dostizanja vrhunca prije godinu dana. Predvođen je padom indeksa cijena žitarica, biljnog ulja i mliječnih proizvoda, dok su povećani indeksi šećera i mesa. U odnosu na mart 2022., pad je za 20,5 posto.

Najviše pale cijene pšenice
Indeks cijena žitarica je imao najveći silazni trend u prošlom mjesecu – bio je manji za 5,6 posto u odnosu na februar i 18,6 posto u odnosu na prije godinu dana. Najveći pad su imale međunarodne cijene pšenice, za 7,1 posto, podstaknute velikim svjetskim zalihama, jakom konkurencijom među izvoznicima i obnavljanjem crnomorskog ugovora. Niže su i one za kukuruz, i to za 4,6 posto, ječma za 6,7 i sirka za 5,7 posto.

Biljno ulje i mliječni proizvodi
U martu je bio i niži indeks cijena biljnog ulja za tri posto u odnosu na februar i čak 47,7 posto u odnosu na 2022. Najviše su pale za sojino, repičino i suncokretovo ulje, više nego što su nadoknađene višim svjetskim cijenama palminog. One su se, naime, nakon ovakvog trenda tri uzastopna mjeseca oporavile prošloga.

Mliječni proizvodi su u martu imali indeks cijena manji za 0,8 posto u odnosu na februar i 10,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad je uzrokovan nižim cijenama sira i mlijeka u prahu, dok su one za puter porasle. Pad se bilježi i kod sira, ali i mlijeka u prahu i to deveti mjesec zaredom zbog slabe potražnje i sezonskog rasta proizvodnje sirovine u zapadnoj Evropi.

Svinjetina i šećer bilježe blagi pad
Za 0,9 posto su bile manje cijene mesa u martu, odnosno 6,3 posto u usporedbi sa istim razdobljem 2022. Blagi rast je zabilježen za govedinu i svinjetinu. Za svinjetinom je povećana potražnja prije Uskrsa. Deveti mjesec za redom pada indeks za meso peradi, a niži je i za ovčetinu.

Indeks cijena šećera je u martu bio za 1,5 posto više i to je drugi mjesec rasta te je dostigao najviši nivo od oktobra 2016. Rast je uglavnom rezultat zabrinutosti zbog niže globalne dostupnosti šećera u sezoni 2022/23. Očekuje se manja proizvodnja u Indiji, Tajlandu i Kini, ali i dobri prinosi šećerne trske u Brazilu što ograničava daljnji rast vrijednosti.

 

 

izvor:Agroklub/Foto: Depositphotos/davidmartyn