Berba duvana u Semberiji u punom jeku (FOTO) | Bijeljina.com

Berba duvana u Semberiji u punom jeku (FOTO)

12.09.2023.

Berba duvana na području Semberije i Posavine počela je još sredinom avgusta, no prinos ne obećava dobru zaradu, uprkos tome što su otkupne cijene ove godine veće za oko 30% .

 

Suša i nepovoljni vremenski uslovi pobrali su duvan sa semberskih oranica, te duvanari i ove godine brinu kako pokriti troškove proizvodnje.

“Repromaterijal je strašno skup. Ovo je postalo neizdrživo. Nekoliko puta sam smanjivao parcele pod duvanom, borim se da potpuno ne ugasim proizvodnju, ali sve je teže. Kada smo čuli da će otkupna cijena biti veća, ponadali smo se da nas je konačno krenulo. A onda se desi ova suša, prije nje velike padavine. I ne da se”, kaže Stevan Lazarević proizvođač duvana.

 

Proizvodnja je ove godine zasnovana na površino od 210 ha. Očekivani prinos od 1100 t /ha nije postignut, kažu u bijeljinskom preduzeću a.d.”Duvan” .

” Od ukupnog otkupa koji je trebao iznositi 380 tona, mi se nadamo da ćemo imati nešto preko 200 tona. Do danas smo uspjeli otkupiti oko 100 tona. Prinosi su smanjeni i do 30%, ali kvalitet duvana koji dobijamo je prilično dobar. Otkupna cijena ove godine je nešto veća jer ove godine od ministarstva poljoprivrede imamo fiksni iznos podsticaja. Ja se nadam da će biti znatno veća premija ova republička, pogotovo što je prinos umanjen. Nadam se povećanju podsticaja na proizvodnju duvana i od Grada Bijeljina, koji nam takođe daje podsticaje , tako da sve u svemu cijena bi mogla u konačnici biti oko 6 KM/kg”, kaže Čedo Gotovčević direktor a.d. “Duvan”

 

” U odnosu na prošlu godinu kvalitet je dosta bolji. Ali prinos je, zato, znatno manji, kaže Milenko Todorović tehnolog u a.d. “Duvan” i podsjeća da je prošlogodišnji prinos dostizao oko 140 kg/ha.

Dodatni problem, kažu, predstavlja i nedostatak radne snage, što ovu proizovdnju iz godine u godinu čini sve nerentabilnijom.

 

Da bi proizvodnja duvana koja se godinama smanjuje opstala, neophodne su dodatne stimulacije, upozoravaju proizvođači i prerađivači i podsjećaju da od nekadašnjih 150 kooperanata, preduzeće a.d. “Duvan” iz Bijeljine ove godine u pregovore o finansiranju proizvodnje duvana ušlo je sa svega 80 kooperanata sa područja Semberije i Posavine .

 

 

Sedamdesetih  godina prošlog vijeka u BiH se proizvodilo 25.000 tona duvana. Devedesetih godina  proizvodnja je pala na oko 10.000 tona. Dugogodišnja nerentabilnost u proizvodnji dovela je do toga da je danas, proizvodnja dovedena na svega oko 300 tona godišnje.

 

Bijeljina.com