99 miliona za poljoprivredu od početka godine

17.05.2022. - Poljoprivreda

Za podršku poljoprivrednom sektoru u Republici Srpskoj od početka godine obezbijeđeno je ukupno 99 miliona KM, a u narednom periodu biće donesene nove mjere podrške za proizvođače mlijeka, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.


On je rekao da je resorno ministarstvo prethodne četiri godine podržalo razvoj poljoprivrednih proizvođača, koji su investirali u proširenje kapaciteta I uvođenje novih tehnologija u rad, te da će to biti nastavljeno I u narednom periodu.

Pašalić kaže da su primjeri takvog rada I razvoja farma porodice Sarajlić u Lamincima kod Gradiške, kao I poljoprivredni proizvođač Nikola Lakić u Kukuljanima kod Srpca, koje je danas posjetio.

Privredno društvo “Zelengaj” u vlasništvu Ranka Sarajlića, gdje se cijela porodica bavi poljoprivrednom proizvodnjom, primjer je dobro organizovanog rada.

“Veliko je zadovoljstvo vidjeti da cijela porodica doprinosi u radu farme, što je danas, kada je veliki nedostatak radne snage,  velika nužda I potreba. Na farmi su primjenjeni I savremeni sistema za ishranu grla, ulaže se u izgradnju dodatnih kapaciteta za skladištenje žitarica, a planirana je i nabavka drona za zaštitu usjeva”, rekao je Pašalić.


Pašalić kaže da je povrtar Nikola Lakića primjer uspješnog mladog čovjeka, koji je završio poljoprivredni fakultet i odlučio da znanje primijeni u vlastitoj proizvodnji povrća, a kojeg su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo podržali prilikom nabavke mehanizacije, sistema za navodnjavanje i drugih investicija.

“Siguran sam da će ovo gazdinstvo kao i sva slična imati dobru perspektivu za razvoj, jer Nikola ovdje uzgaja proizvode koje niko drugi nema, kao što su određene vrste salate, a što ga stavlja u prvi plan na domaćem tržištu”, rekao je Pašalić.

Sarajlić kaže da na farmi trenutno ima 400 grla junadi i 1.600 svinja, da se bavi ratarskom proizvodnjom i preradom žitarica, te ističe da poljoprivrednici vlastitim snagama i uz podršku Vlade Srpske uspijevaju riješiti probleme u ovom sektoru.

“Podsticaju su uvijek dobrodošli i značajni, ali ključni problem ostaje zaštita domaće proizvodnje na nivou zajedničkih organa vlasti na nivou BiH”, kaže Sarajlić.

Nikola Lakić kaže da je ove godine povrćem zasijao 12 hektara zemljišta, od čega najviše luka I to pet hektara, te da je ostalo lubenice i salata.

“Podrška resornog ministarstva znači mnogo, jer subvencionišu nabavku mehanizacije i druge investicije sa 30 odsto ukupne vrijednosti. To nam vema znači, zbog nedostatka radne snage, koju moramo nadomjestiti mehanizacijom”, naglasio je Lakić.

On je istakao I da je do prije četiri godine bilo velikih problema kada je riječ o plasiranju proizvoda na tržište, ali da se to riješilo jačanjem domaćih tržnih centara, koji se sve više okreću domaćim proizvođačima.

“Prekretnica u kreiranju tog trenda bila je pandemija virusa korona, koja je jedno vrijeme bila stopirala uvoz voća I povrća iz inostranstva. Domaći proizvođači su tada imali dovoljne zalihe svojih proizvoda koje su plasirali na tržište, stvorilo se povjerenje koje I danas traje”, rekao je Lakić.

Bijeljina.com