U nedjelju u Bijeljini i Tuzli obilježavanje godišnjice “Tuzlanske kolone” | Bijeljina.com

U nedjelju u Bijeljini i Tuzli obilježavanje godišnjice “Tuzlanske kolone”

13.05.2022.
U Bijeljini i Tuzli u nedjelju, 15. maja, biće obilježeno 30 godina od mučkog napada muslimanskih snaga na kolonu JNA u Tuzli i stradanja vojnika koji su, prema prethodno postignutom dogovoru, trebali da napuste tuzlansku kasarnu, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Milunović je podsjetio da su tada ubijena 54 pripadnika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali su zlostavljani i mučeni.

“Muslimanske snage izvršile su mučki napad na kolonu JNA mimo Ženevske konvencije i svih međunarodnih oblika pravne regulative rata”, rekao je Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Milunović je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je u Beogradu vođen postupak za ratne zločine počinjene nad pripadnicima JNA u “Tuzlanskoj koloni” protiv Ilije Jurišića, koji je prvobitno bio osuđen na 12 godina zatvora, a kasnije oslobođen optužnice.

On je podsjetio da je Tužilaštvo BiH protiv Izeta Smajića bilo pokrenulo postupak zato što je pucao u usta vojniku Radovanu Krstiću, koji je srećom ostao živ i danas živi u Bijeljini, ali je Smajić oslobođen za ovaj zločin.

“Jedino je na godinu i šest mjeseci zatvora osuđen Ivan Koler, i to ne zbog napada na Tuzlansku kolonu, već za maltretiranje zarobljenih i ranjenih vojnika”, istakao je Milunović. Milunović je naveo da sve ovo pokazuje da u pravosuđu BiH postoje dva aršina, jedan za Srbe u kojima se vrlo često osuđuju na višegodišnje robije po komandnoj odgovornosti i neposrednim izvršenjima, dok su na drugoj strani uglavnom oslobađajuće ili presude sa malim zatvorskim kaznama za zločine nad Srbima.

Službenik za odnose sa javnošću u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Maja Radetić rekla je da je programom obilježavanja predviđeno u 8.00 časova u Bijeljini okupljanje građana ispred Gradske uprave, a potom u 8.30 časova polazak autobusa za Tuzlu.

Ona je navela da je u Tuzli od 10.00 do 11.00 časova predviđena mirna šetnja sa cvijećem i vjerski pomen na Brčanskoj malti. Prema njenim riječima, nakon toga je planiran povratak u Bijeljinu na gradsko groblje Pučile, gdje će kod spomen-kosturnice u 12.30 časova biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, dok je za 12.45 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje 30 godina od “Tuzlanske kolone” organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

“Tuzlansku kolonu”, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

izvor:Glas Srpske