Sutra počinju “Višnjićevi dani”

03.11.2022.

Na današnjoj konferenciji za novinare savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić najavio je odžavanje tradicionalne kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“, dvadeset deveti put po redu.

„Višnjićevi dani“ su jedna od najvažnijih manifestacija koje se održavaju u našem gradu. Ovogodišnjim prigodnim programom smo se potrudili da zadovoljimo afinitete najrazličitije publike”, kazao je Ostojić i zahvalio svim ustanovama kulture u Bijeljini na učešću u ovom prazniku kulture.

Otvaranje je zakazano za sutra na platou ispred Gradske biblioteke u 10 časova.

Direktor bijeljinske biblioteke Željana Arsenović je istakla da Srpsko kulturno-prosvjetno  društvo „Prosvjeta“ ove godine obilježava značajan jubilej, 120 godina postojanja, te da je ono idejni je tvorac  „Višnjićevih dana“ i izrazila zahvalnost  Ministarstvu prosvjete i kulture za podršku ovom događaju godinama u nazad.

“Nije manje važan ni doprinos svih ustanova kulture u našem gradu, kao ni škola – kako osnovnih, tako i srednjih, jer svi oni redovno uzimaju učešće u organizaciji ove manifestacije”,  kazala je Željana Arsenović.

Biblioteka ove godine obilježava devedeset godina postojanja i rada. U okviru predprograma „Višnjićevih dana“ u ovoj  ustanovi su održani izuzetno važni događaji – dvije promocije knjige prof. dr Cvijetina Ristanovića  i mr Ljiljane Lukić.  Ne smiju ostati nepomenuti ni „Susreti mladih pjesnika na Filipovim stazama“ koji okupljju djecu sa tromeđe  – učesnici su iz Hrvatske, Srbije i Srpske.

Željana Arsenović je pojasnila da je za sutrašnje otvaranje pripremljen odgovarajući kulturno-umjetnički program, te da će u 18 časova će biti održana promocija knjige „Pansion gospođe Hadživuković“ i obilježavanje pedeset godina književnog rada njenog autora, Tihomira Nestorovića. Program se nastavlja u ponedjeljak – u 13 časova će biti oržan prigodan program koji će izvesti slijepa i slabovida lica. Učešće su uzeli Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ iz Dervente i Savez slijepih i slabovidih lica Republike Srpske.

Istog dana, sa početkom u 17.30 časova, biće otvorena izložba „Papir govori – papirni novac Srbije i Jugoslavije od 1887. do 1996. godine“ autora arheologa-kustosa Nebojše Dimitrijevića iz Niša.
U 18 časova počinje promocija knjige „Dnevnik ratnog hirurga“  doktora Miodraga Lazića. Na promociji će govoriti doktor Goran Maksimović i Nenad Serafimović iz izdavačke kuće koja stoji iza ovog djela.

Za utorak, dan zatvaranja Manifestacije, predviđeno je proglašenje pobjednika literarnog konkursa – takmičenja recitatora i besjednika. U 15.30 časova biće spuštena zastava „Višnjićevih dana“ , uz guslarsku pratnju,  na platou ispred Biblioteke.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Slaviša Mikić ponovio je da ovo društvo, zajedno sa Gradskom upravom i Ministarstvom prosvjete i kulure i svim institucijama i udruženjima kulture sa teritorije Bijeljine organizje „Višnjićeve dane“.

On je najavio održavanje brojnih događaja u čijoj pripremi je učestvovala „Prosvjeta“.

Događaj predviđen za subotu je „Veče sa SKUD Semberija“ koje će, zajedno sa gostima i glumcima iz Gradskog pozorišta  predstaviti pripremljeni program. Pridružiće im se i nekoliko guslara. U ponedjeljak, u prostorijama Velike sale centra za kulturu, u 19.30  časova biće održana svečana akademija čija tema će, osim lika i djela Filipa Višnjića, biti jubilej Prosvjete i 130 godina od rođenja našeg Nobelovca Ive Andrića. Na Akademiji će govoriti prof. dr Milivoje Mlađenović, glumci Gradskog pozorišta, čalnovi Srpskog pjevačkog društva „Semberija“, učenici Gimnazije.

U utorak će biti održan i „okrugli sto“  u vremenu od 11 do 14 časova na temu „Položaj kulture u Bijeljini“. Važno je istaći i takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola i studenata u oblasti poezije i besjedništva koje će biti održano sutra, 4. novembra. Proglašenje pobjednika je u utorak.

Bijeljina.com