Počinju “Majske muzičke svečanosti”

13.05.2022.

U periodu od 13. do 15. maja u Bijeljini će biti održan XXI horski festival „Majske muzičke svečanosti“ na kojem će se ove godine takmičiti rekordnih 35 ansambala, u deset takmičarskih kategorija, kao i pet solo pjevača. Na Festivalu će učestvovati ansambli i solo pjevači iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ideja o pokretanju međunaradnog horskog festivala potekla je od profesorice dr Desanke Trakilović, dirigenta SPD „Srbadija“ i umjetničkog direktora Festivala.

Izvršni organizator Festivala je SPD ,,Srbadija“, koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike. Hor je visoko rangiran na Svjetskoj rang listi horova, koju formira Interkultur Foundation Musica Mundi i danas je najbolje rangiran hor iz regiona. U proteklih 20 godina, „Majske muzičke svečanosti“ okupile su više od 650 horova i 40.000 horskih pjevača.

Festival počinje u petak, 13. maja u 19 časova, koncertom „Dječijeg hora“ u Velikoj sali Sokolskog doma.

U subotu, 14. maja, u 11 časova je takmičenje dječijih horova u Centar za kulturu „Semberija“. U 12 časova i 30 minuta je takmičenje ženskih horova i vokalnih ansambala, takođe u Centru za kulturu „Semberija“. U istom prostoru će biti i takmičenje ansambala sa tradicionalnom muzikom, a takmičenje solo pjevača u Sokolskom domu.

U 18 časova je proglašenje rezultata prvog takmičarskog dana i koncert horova pobjednika u Centru za kulturu „Semberija“.

U nedjelju, 15. maja, je takmičenje u kategoriji Pravoslavna duhovna muzika u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

U Centru za kulturu u 12 časova počinje takmičenje mješovitih kamernih horova, u 14 časova je takmičenje mješovitih horova, a u 18 časova proglašenje rezultata drugog takmičarskog dana, koncert horova pobjednika i zatvaranje XXI Horskog festivala „Majske muzičke svečanosti“, Centar za kulturu „Semberija““, navode organizatori ovogodišnjih Majskih muzičkih svečanosti.

Izvor: semberija.info/Foto:FB Majske muzičke svečanosti