Počinje „Sedmica mobilnosti“ u Bijeljini

15.09.2022.

Od 16. do 22. septembra Bijeljina će ponovo biti dio „Evropske sedmice mobilnosti“. Po tradiciji, Grad Bijeljina podržava ovu manifestaciju i tako postaje dio velike porodice gradova u Evropi koji promovišu važnost ekološki efikasnih načina kretanja ljudi i zdravog načina života.

Tema Evropske sedmice mobilnosti za 2022. godinu je „Bolja povezanost“, dok moto glasi „Krećimo se kvalitetnije“. Evropska sedmica mobilnosti naglasak stavlja na bezbjedno pješačenje, vožnju bicikla i prednosti koje iz zdravog odnosa prema životnoj sredini proističu po zdravlje ljudskog organizma.  U mnogim evropskim zemljama praksa je pokazala da da su gradovi koji promovišu pješačenje i vožnju bicikla, umjesto korišćenja privatnih motornih vozila, aktraktivniji za život.

U okviru ove sedmice u Bijeljini su planirane brojne aktivnosti. 

U petak, 16. septembra, poslije otvaranja manifestacije, za 11 časova je zakazana ulična akcija koja ima za cilj podizanje svijesti o urbanoj mobilnosti u gradu, anketiranje građana i promotivne aktivnosti koje se tiču Agende 2030 i Evropske nedelje mobilnosti. Do 13 časova će, uz podršku Agencije za bezbjednost saobraćaja RS i AMSRS, na centralnom gradskom trgu biti postavljen i dječiji poligon za djecu za simulaciju učešća u saobraćaju.  Istog dana, u  17 časova za pješake će biti otvorena Ulica Vuka Karadžića.

Subotnji termin od 12 do 14.30 časova je rezervisan za „Fitnes za djecu“ u centru grada, u Ulici Vuka Karadžića.  Istovremeno će biti realizovan monitoring protoka saobraćaja u centru grada. Istog dana od  17 do 23 časa, ponovo će za saobraćaj biti zatvorena Ulica Vuka Karadžića.

Nedjelja je rezervisana za biciklističko druženje „20-ka za zdravlje“ koje će početi  u 10.30 i trajati do 15.30 časova, a ljubitelji dvotočkaša će pedalati od gradskog Trga do Eko-vizitor centra „Jezera“. Toga dana, centar grada biće otvoren samo za pješake.

Narednog dana, u ponedjeljak, 19. septembra, posvećen je djeci sa poteškoćama u razvoju, te će u 11 časova, u Gradskom parku, startovati „Igre bez granica“ pod motom „Mogu i ja“. Od 17 časova će Ulica Vuka Karadžića biti ponovo otvorena za pješake, sve do 23 časa, kao i 20. septembra

Posljednjeg dana manifestacije, 22. septembra, koji se, inače, obilježava kao Svjetski dan bez automobila, u Ulici Vuka Karadžića, pod sloganom „zaROLAJ“ od 18 do 20 časova, biće održana promocija točkića (roleri, trotineti, skejtovi). Kao i tokom svih dana trajanja Evropske sedmice mobilnosti, ova ulica će od 17 do 23 časa biti zatvorena za saobraćaj.

Bijeljina.com