Obilježavanje 90 godina od rođenja Velimira Bate Živojinovića

22.02.2023.

Povodom 90 godina od rođenja legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića (1933 – 2016), u Jugoslovenskoj kinoteci biće otvoren Valterov legat i dvije prateće izložbe. Svečano otvaranje postavke na dva nivoa u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj zakazano je za 28. februar.

 

Prema riječima kustoskinje izložbe Irine Kondić, publika će moći da vidi sadržaje koji prate ovaj jubilej.

“Novopristigli legat Bate Živojinovića pridružuje se legatima ostalih velikana sedme umjetnosti u okviru stalne postavke. Osim nagrada koje krase nove vitrine legata, svoje mjesto pronašli su i interesantni lični predmeti našeg slavnog glumca. Ulaz na stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke biće slobodan za publiku u naredne dvije nedelje”, ističe Kondićeva.

Izložba “Privatno i radno”, dio legata Bate Živojinovića predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju radnu atmosferu sa snimanja iz glumčeve višedecenijske karijere, kao i odabrane segmente iz privatnog života. Posjetioci će moći da je vide u galeriji u prizemlju Kinoteke.

Miljko Živojinović, sin legendarnog glumca kaže da je ovakvo obilježavanje 90 godina od Batinog rođenja dobra prilika da se podsjetimo i na one umjetničke domete koje je dosegao tokom svoje bogate karijere, pored onog zabavnog aspekta u kojem ga gotovo svakodnevno viđamo na malim ekranima.

“Segment fotografija iz porodične kolekcije jasno i direktno prikazuje one prizore iz porodičnog života koji možda nisu poznate javnosti, a koje govore o Bati kao suprugu i ocu. Zahvaljujem se direktoru kinoteke Jugoslavu Pantečiću i kustosu izložbe Irini Kondić, kao i svim zaposlenima u Jugoslovenskoj kinoteci, koji su svojim elanom i dobrom energijom dali nemjerljiv doprinos ovoj izložbi i događaju u cjelini da dosegne ovako visok nivo” rekao je Miljko.

Naš, mnogi će reći, najpopularniji glumac odigrao je oko 350 filmskih uloga svih žanrova i sarađivao sa najznačajnijim rediteljima, sa Titom je bio na “ti” i krao mu cigarete i upaljače, a njegov dar, ličnost i šarm prešli su u mit još za vrijeme njegovog života.

Multimedijalna izložba “Filmska paleta” nalazi se u centralnom holu i ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića u filmovima “Dr”(1962), “Tri” (1965), “Neprijatelj” (1965), “Skupljači perja” (1967), “Breza” (1967), “Valter brani Sarajevo” (1972), “Pas koji je voleo vozove” (1977), “Tren” (1978). Izložbu čine inserti, tekstovi, fotografije i plakati, prenose “Novosti”.

 

izvor:Agencije/FOTO:screenshot