Bijeljina domaćin konferencije „raSTEM“

08.05.2023. - Najave

Bijeljina će 19. i 20. maja 2023. godine biti mjesto na kojem će biti održana konferencija „raSTEM“, koju partnerski organizuju Grad Bijeljina i Fondacija budućnosti u BiH, kako bi pomogli mladima da se upoznaju sa putevima i mogućnostima u IT i STEM sektoru, kao i da ih inspiriše predstavljanjem uspješnih priča iz našeg područja.

 

Prvog dana konferencije, koji će biti održan u Centru za kulturu „Semberija“, panelisti će govoriti o najnovijim trendovima poput energetske elektronike, vještačke inteligencije i kvantnih kompjutera, programiranja softvera za automobilsku industriju, uparivanja u dvodjelnim grafovima… Biće ovo prilika da se čuju izuzetne priče mladih ljudi koji su promijenili svoje živote i lica svojih zajednica kroz volonterski angažman u lokalnim inicijativama i neformalno obrazovanje.
Među govornicima će biti matematičar i istraživač dr Edin Husić iz Švajcarske, naučni saradnik dr Vladan Lazarević iz Švajcarske, softver-inženjer Gorica Stevanović iz Srbije i direktor Odjeljenja za razvoj IBM Namik Hrle iz Njemačke i brojni drugi.

Drugi dan konferencije u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ obuhvatiće niz radionica o ličnim i tehničkim vještinama vezanim za tržište rada u STEM i IT oblastima.

Ciljevi konferencije su:
– Promocija STEM i IT područja među srednjoškolcima i studentima kroz 3D štampanje i radionice o vještačkoj inteligenciji
– Naglašavanje važnosti volonterskog angažmana kao alata za samousavršavanje i razvoj zajednice
– Pružanje srednjoškolcima i studentima savjetovanja o karijeri i pomoći za bolju pripremu za razgovore za posao i tržište rada.

Za učešće na raSTEM konferenciji se mogu prijaviti srednjoškolci i studenti iz Bijeljine i okolnih lokalnih zajednica. Učešće je besplatno.

Prijavni formular, otvoren do 12. maja 2023. godine, je na linku: https://www.bhfuturesfoundation.org/rastem-conference-bijeljina

 

Bijeljina.com