“Meraki Mural Festival” uskoro

19.09.2022.

Bijeljina bi uskoro mogla postati velika galerija na otvorenom, kada će umjetnici kroz murale ispričati priču zajednici, dati vizuelni identite gradu i učiniti javni prostor interesantnijim  i ljepšim, sve to kroz jedinstven događaj prvi put na našim prostorima “Meraki Mural Festival”.

Šest umjetnica iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine će svaka za pet dana oslikati murale većih dimenzija na različitim lokacijama u Bijeljini. Ti murali promovišu umjetnost, simbolizuju i slave različitosti, pomirenje i mir. Pored njih, grad Bijeljina će dobiti mural koji će oslikati djeca iz slikarske radionice “Sfumato” sa svojim majstorom Spomenkom Đekićem, potvrdila je zaportal Bijeljina.com jedna od učesnica  Marija Tica (MoveRama), grafiti umjetnica.

“Ovaj projekat ima za cilj da promoviše i osnaži: žene i djecu u umjetnosti, muralnu umjetnost, rodnu i vjersku ravnopravnost, regionalno prijateljstvo i turizam u Bijeljini. Podeljen je u četiri segmenta: slikarska radionica, oslikavanje murala, izložba i tribina. Glavni cilj projekta je da se djeca edukuju kroz školu slikarstva i tako nađu novi mladi talenti. Datum održavanja festivala je predviđen za oktobar, sa tim da još uvjek nije preciziran tačan datum.Planirana je izložba radova umjetnica i radionice “Sfumato”, kao i tribina gdje će sugrađani moći bolje da upoznaju svaku umjetnicu i njen rad uz dodatnu edukaciju o muralima. Razgovor sa umjetnicama o ličnom razvoju, edukaciji, te kolaboracija sa ostalim granama umjetnosti kako bi sami izašli iz zone komfora i kroz svoje percepcije stvorili druge vidove umjetnosti”, kaže Tica Kovačević.

Mlađi sugrađani će imati priliku da prisustvuju školi slikarstva koju mogu nastavljati pohađati i posle festivala. Tim putem se mogu naći novi mladi talenti za slikarstvo.

“Da bi bolje približili umjetnost djeci i mladima, potrebna je edukacija. Znanje koje stiču u školama nije dovoljno za nekoga ko želi umjetnički da se usavršava. Ako se festival bude održavao i sledećih godina, imaćemo sve više mladih slikara i dovoljno murala da ih dodamo na mapu grada koja će se nalaziti u Turističkoj agenciji Bijeljine za one koji dolaze u naš grad zbog ulične umjetnosti. Murali imaju priliku ispričati priču zajednice, stvoriti jedinstveno iskustvo, angažovati građane i povećati pješački promet. Mlađi umjetnici će imati priliku da apliciraju kao asistenti neke od umjetnica i time steknu nova znanja i doprinesu uljepšavanju svog grada”,  dodaje Tica Kovačević.

Ona je pozvala  sve umjetnike, volontere, fotografe, videografe da mladim umjetnicima se pridruže  ukoliko žele biti dio tima i organizacije festivala kao i potencijalne sponzore festivala da ih kontaktiraju putem maila [email protected] ili na facebook-u i instagramu: Meraki Mural Fest.

Bijeljina.com/Foto:FB