“Kupusijada” ponovo u Bijeljini

06.11.2022.

U kompleksu Agrotržnog centra „Knez Ivo od Semberije“ i ove godine bogatim cjelodnevnim programom manifestacije  Mitrovdanski vašar  predviđen je niz zanimljivih dešavanja.

 

Presjednik Organizacionog odbora Mitrovdanskog vašara Savo Jovanović rekao je  da je do sada prijavljeno 76 učesnika vašarskih programa, sedam za „Kupisijadu“, 40 učesnika izložbe kućne radinosti i starih zanata, 10 za „Fijakerijadu“ i 19 učesnika izložbe sitnih životinja, a prijave i dalje traju.

KUPUSIJADA

Jesen u Semberiji u znaku tradicije .I  ove godine Semberija će biti domaćin tradicionalne „kupusijade“- takmičarske manifestacije – u pripremanju čuvenog „svadbarskog kupusa“, koji je ,ujedno i brend semberskog kraja.

Već od  7.00 časova počinju pripreme  za  takmičenje u spremanju svadbarskog kupusa. Učesnici mogu biti svi-od početnika ,do majstora u pripremi ovog specijaliteta.

Cilj je  spremiti najbolji svadbarski kupus-nadaleko poznato nacionalno jelo.

Najveći takav lonac , koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, nalazi se u Mrčajevcima, varošici kod Čačka ,koja  ima najdužu tradiciju organizovanja “Kupusijade” a koja  tokom tri dana trajanja ove manifestacije  bilježi i do 200 000 posjetilaca i rekordan broj učesnika.

Cilj ove  gastronomske  manifestacije  uvrštene u redovan kalendar događaja turističke ponude Semberije jeste da  se tradicija oživi i sačuva od zaborava

BROJNI SADRŽAJI

Zvanični dio programa počinje u 11 časova, obraćanjem zvanica, a tokom tokom cijelog dana će se smjenjivati kulturno-zabavni događaji.Predviđene su izložbe: kućne radinosti, starih zanata, voća, povrća, cvijeća, domaćih životinja, kućnih ljubimaca i različite prezentacije.

FIJAKERIJADA

Neizostavan dio Mitrovdanskog vašara i ove godine biće Fijakerijada čiji početak organizatori najavljuju u podne.

Fijakeri će sa Agrotržnog centra “Knez Ivo od Semberije”  krenuti do Trga kralja Petra I Karađorđevića,tačnije, do platoa ispred Gradske uprave nakon čega, dva sata kasnije,slijedi proglašenje pobjednika, dodjela priznanja i zahvalnica

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Grad“ Ratomir Draganić rekao je da Mitrovdanski vašar čuva tradiciju i običaje Semberije i Majevice i organizuje se 15. put.

održavanje vašara podržali su grad Bijeljina, Agrarni fond i Turistička organizacija grada.

Mitrovdanski vašar trajće od 9.00 do 16.00 časova na prostoru Agrotržnog centra „Knez Ivo od Semberije“ u Bijeljini, a ulaz za posjetioce je besplatan.

 

Bijeljina.com