Znate li kako je nastao ”Nikeov” poznati slogan ”Just Do It”?

21.05.2023. - Magazin

”Nike” je robna marka koju jako vole sportisti – no pokazalo se da njegov popularni slogan ”Just Do It” iza sebe ima prilično mračnu historiju.

Pozati logotip

”Nike” je nadaleko poznat po svom logotipu u stilu kvačice i privlačnom sloganu ”Just Do It”. Krilatica se često shvata kao izvor motivacije koja pomaže nadahnuti ljude da se znoje u teretani ili pomaže sportistima na takmičenjima, piše 24hr.

Međutim, pokazalo se da je historija iza slogana morbidnija nego što većina misli.

Iza trendovskih tenisica krije se vrlo mračna priča koja uključuje zločin. Čuvene tri riječi ”Just Do It” zapravo su inspirirane zloglasnim posljednjim riječima ubice.

Ali kako se to odnosi na ”Nike”

Marketinški div Den Vajden (Dan Wieden) – poznat po svom radu na ”Coca Coli” i ”Nikeu” – radio je na kampanji za tada mali sportski brend. A 1988. rođen je ”Just Do It”. Oglas je prikazivao 80-godišnjeg trkača Volta Straka (Walt Stack), što je bio odlučujući trenutak koji je ”Nike” lansirao u mainstream. Čak je i Nik Depol (Nick DePaula), NBA pisac na ESPN-u, govorio o inovativnoj kampanji Dena Vajdena i nazvao slogan ”pristupačnim”.

Iako, to je svakako daleko od istine koja dolazi iz inspiracije krilatice od tri riječi.

Ispostavilo se da je zli ubica Geri Gilmor (Gary Gilmore) imao određeni utjecaj na slogan. Prema spisima Vrhovnog suda SAD-a, ubica je besmisleno opljačkao i ubio Maksa Džensena (Max Jensen), radnika benzinske pumpe, a zatim brutalno ubio upravitelja hotela Bendžija Bušnela (Bennie Bushnell) 1976. godine. Dvostruki ubica nekako je sebi pucao u ruku, a zatim otišao u kuću svog rođaka po pomoć. No, rođak ga je predao policiji, zbog čega je Gilmor osuđen na smrt strijeljanjem, piše ”Daily Star”.

Marketinški stručnjak

Njegove posljednje riječi bile su ”Let's do it”, odnosno ”Učinimo to”. Marketinškom stručnjaku Denu Vajdenu svidio se dio krilatice koji glasi ”do it” i mislio je da će funkcionirati.

– Pokušavao sam napisati nešto što bi sve povezalo. Dakle, obratiti se ženama koje su tek počele hodati kako bi došle u formu, ljudima koji su bili sportisti svjetske klase – rekao je Den.

Izvor:Agencije/Foto: Logo kompanije ”Nike”. Printscreen