Zašto trudnice na porođaj ne smiju sa nalakiranim noktima?

26.12.2022. - Magazin

Kada je u pitanju porođaj, jedno od glavnih pravila jeste da ne smijete doći sa nalakiranim noktima.

Mnogima nije jasno zbog čega ovo pravilo važi, a dok jedni smatraju da je sasvim u redu, drugi su mišljenja da lak nikako ne može da naškodi trudnici, a ni bebi.

Ipak, postavlja se pitanje šta je pravi razlog ovakvog pravila i zašto je zabranjeno na porođaj doći sa nalakiranim noktima?

Pravi razlog leži isključivo u zdravlju i bezbjednosti trudnice. Lak za nokte, na porođaju, je zabranjen iz jednog izuzetno važnog razloga – preko boje noktiju se može vidjeti mnogo toga, od različitih promjena u tijelu porodilje, pa sve do komplikacija nakon porođaja, a doktorima to predstavlja prvi znak da sa porodiljom, zapravo, nešto nije u redu.

Promjene na noktima koje se mogu primetiti tokom porođaja važne su lekarima kako bi na vreme otkrili moguće komplikacije.

Kada su nokti porodilje bezbojni i prirodno ružičasti, sve je u redu. Ali, ukoliko dođe do promjene u boji, te postanu beli, žuti ili modri – to pokazuje nedostatak kiseonika u organizmu, što je veoma opasno tokom porođaja.

Upravo zato je važno da nokti porodilje ne budu namazani, kako bi se ovakav problem na vrijeme otkrio, što može da bude presudno po zdravlje trudnice.

Izvor:24sedam/Foto:Nportal