Zašto neki vozači umotavaju ključ u aluminijumsku foliju

24.05.2022.

Vaš prijatelj ima ključ od auta umotan u aluminijumsku foliju? Umjesto da mu se smijete, možda je bolja da i vi uradite isto. Razlog za to je vrlo važan. Jer, u jutarnjim satima, umjesto automobila, ispred zgrade ćete možda zateći prazno parkirno mjesto.


Jedan od često korišćenih sistema na savremeni automobilima je pristup putničkom prostoru bez ključa (keyless). Zahvaljujući tome, vozač ne mora da vadi ključ iz džepa da bi otključao brave u vozilu i pokrenuo motor.

Nažalost, u ovoj funkciji ne uživaju samo vozači, već i lopovi. Zašto pristup bez ključa prija lopovima? Ključ je potreban za otvaranje automobila. Ali signal koji on prenosi uvijek se može “produžiti”:

Postupak je jednostavan. Jedan od lopova prilazi vratima stana i uz pomoć slušalice uhvati signal ključa koji se nalazi u džepu jakne okačene u hodniku. Tada se signal s prijemnika šalje na odašiljač koji se nalazi u džepu drugog lopova koji stoji uz automobil.

Auto reaguje na ovaj signal – vrata se otvaraju i motor se može pokrenuti. Upaljeni motor se neće ugasiti sam, čak i ako lopov sa slušalicom koji stoji pored vrata izgubi kontakt sa ključem. Auto će pokazati obaviještenje o nedostatku ključa, ali motor se neće ugasiti (to je zaštita u slučaju kvara ključa).

Lopovi tako mogu bez problema da dođu do mjesta gdje će se automobil sakriti ili do destinacije gdje će se rastaviti na dijelove.

Prije dvije decenije pristup putničkom prostoru bez ključa spadao je u skupu opremu dostupnu uglavnom kupcima luksuznih automobila. Danas polako postaje standard, i pored krize sa čipovima.

Ne zahtjeva doplatu u mnogim automobilima, često čak ni u onim iz B segmenta. To znači da bi vozači trebalo da znaju da se zaštite.

Vozač može zaštititi ključ od krađe signala praktično besplatno. Dovoljno je uzeti malo aluminijumske folije iz kuhinjske fioke.

Ovaj materijal dobro se nosi sa onemogućavanjem signala ključa i dopušta vozaču da ključ ostavi u jakni u hodniku i mirno ode na spavanje.

Folija će spriječiti krađu metodom “relejne kutije”.

Izvor:b92/FOTO:Autosnova