Šta trudnice trebaju znati o induciranom porođaju

27.02.2023. - Magazin

Priroda se pobrinula za većinu aspekata porođaja, ali ponekad je treba potaknuti. Ljekar vam može preporučiti inducirani porođaj iz niza razloga, naročito kada trudnoća počinje ugrožavati vaše zdravlje ili zdravlje vaše bebe:

– porod kasni dvije ili više sedmica

– vodenjak je pukao, ali ne osjećate trudove

– bolujete od infekcije maternice

– vaša beba je prestala rasti u neočekivano vrijeme

– premalo je amnionske tekućine

– posteljica se počela odvajati

– bolujete od visokog krvnog pritiska ili dijabetesa tipa 2.

Porod u pravilu smije kasniti više od dvije sedmice. Što porod više kasni, to će vaša beba biti veća, što može otežati vaginalni porod. Starenje posteljice može ugroziti bebino razvijanje i uzrokovati infekcije dišnog sistema i probleme a disanjem.

Rizik od nastanka komplikacija
Ako ste zainteresirani za inducirani porod, prvo morate razgovarati sa svojim ginekologom. Inducirani porod povećava rizik od nastanka nekih komplikacija:

– induciranje poroda može povećati rizik od carskog reza. Rizik je još veći ako je u pitanju prvi porod.

– Inducirani porod povećava rizik od prijevremenog rođenja djeteta, što povećava rizik od nastanka bolesti dišnog sistema.

– Lijekovi koji se koriste za induciranje poroda (oksitocin ili prostaglandin) mogu izazvati veliki broj kontrakcija i usporiti srčani ritam majke i bebe.

– Neke metode induciranja poroda, kao što je namjerno puknuće vodenjaka (prokidanje vodenjaka), mogu povećati rizik od nastanka infekcija kod majke i bebe.

– Induciranje poroda može povećati rizik od zapetljanja pupkovine, što bebi smanjuje ili u potpunosti prekida dotok kisika.

– Veoma su rijetki, ali postoje slučajevi puknuća maternice tokom induciranog poroda. U takvim slučajevima se vaginalni porod zaustavlja i nastavlja putem carskog reza.

– Inducirani porod može uzrokovati slabljenje mišića zdjelice, što povećava rizik od krvarenja nakon poroda.

Možete li sami na prirodan način potaknuti porod
Postoje neki načini da potaknete oslobađanje oksitocina. To može biti masaža grudi i bradavica, ali je za utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti ovakvih metoda potrebno provesti daljnja istraživanja. Ostale metode prirodnog induciranja poroda, kao što je učestalije prakticiranje spolnog odnosa ili povećanje unosa začinjene hrane, nisu uopće potvrđene. Što se tiče uzimanja suplemenata, biljnih začina ili pak prakticiranja nekih drugih alternativnih metoda, one su uglavnom sigurne, ali se prethodno posavjetujte s ljekarom.

 

izvor:Avaz/FOTO:PRINTSCREEN/Avaz