Šta sve možete sa običnom aluminijumskom folijom

07.09.2022.

Vjerovatno imate kutiju ili dvije aluminijumske folije zakopane negdje u ostavi, ali da li je koristite u punom potencijalu? Iako se u kuhinji uglavnom koristi za umotavanje namirnica ili kao podloga u plehu za pečenje, većina ljudi jednostavno nema pojma da aluminijumska folija zapravo može učiniti mnogo više.

Prvi put proizvedena u Francuskoj 1903. godine, korišćena je za umotavanje namirnica, poput slatkiša i bombona, ali je već tokom Drugog svjetskog rata vojska počela da je koristi tako što su folijske trake bacane sa bombardera, što je zbunjivalo neprijateljske radarske sisteme za praćenje.

Isprobajte i neke druge upotrebe aluminijumske folije.

Poliranje srebrnine

Nema potrebe da kupujete posebna sredstva za poliranje jer ćete lako očistiti srebrninu tako što ćete plastičnu kantu obložiti aluminijumskom folijom, postavljenom sjajnom stranom nagore. Zatim u kantu stavite srebrninu, dodajte jednu četvrtinu šolje (60 mililitara) sode za pranje (ovo nije isto što i soda bikarbona), kao i oko tri i po litra ključale vode.

Promiješajte smjesu, a zatim ostavite u njoj srebrni pribor najmanje 10 do 15 minuta. Mrlje bi trebale da “popadaju” odmah sa srebrnog pribora na aluminijumsku foliju.

Postoji i druga varijanta. Obložite posudu za pečenje folijom, a zatim je napunite hladnom vodom. Dodajte jednu četvrtinu šolje (60 mililitara) sode bikarbone i dvije kašičice soli u vodu i promiješajte. Pažljivo stavite srebrninu u rastvor, ne dozvoljavajući da dodirne ili udari o stranice tiganja. Trebalo bi da vidite formiranje mehurića. Ostavite da se natapa nekoliko minuta. Obavezno isperite vodom, a zatim je osušite.

Za ribanje šerpi

Ako je tiganj prekriven zapečenom hranom, a nemate pri ruci žicu za ribanje, sve što treba da uradite jeste da nabavite dovoljno folije da se zgužva u kuglu veličine šake, a zatim uz pomoć sredstva za pranje suđa i vodom izribajte, kao i obično. Ovo nemojte da radite na bilo kojoj vrsti bakarnog posuđa ili drugog obloženog neljepljivom materijom; najbolje se koristi na aluminijumskim, čeličnim ili staklenim šerpama i tiganjima.

Napravite maštovite kalupe za kolače

Nema potrebe da kupujete skupu tepsiju za torte koju ćete koristiti samo jednom. Umjesto toga, iskoristite aluminijumsku foliju. Sve što treba da uradite jeste da napravite dvostruki sloj aluminijumske folije i da je oblikujete po želji. Oblik stavite u kalup za tortu, a zatim napunite foliju tijestom i pecite.

Naoštrite makaze

Ako stare makaze postanu previše tupe za upotrebu, postoji lako rješenje. Otkinite list aluminijumske folije, presavijte ga na četiri četvrtine u četiri sloja folije. Zatim, sve što treba da uradite je da makazama isiječete foliju više puta. I vaše makaze su naoštrene.

Ubrzajte proces peglanja

Ponekad je peglanje tako zamorno. Smanjite vrijeme peglanja tako što ćete staviti list aluminijumske folije ispod poklopca daske za peglanje. Ovo će efikasno reflektovati toplotu i učiniti da se nabori na odjeći ispravljaju mnogo brže.

 

izvor:Telegraf.rs/FOTO:Telegraf