Sirne plate idealne za gastronomska ljetna druženja | Bijeljina.com

Sirne plate idealne za gastronomska ljetna druženja

17.07.2022.

Druženje uz dobru trpezu ne bi bilo potpuno bez malo sira na tanjiru. Često se kaže da se sir slaže uz baš svako jelo ili namirnicu.

Bilo da je meso, riba, voće i povrće ili orašasti plodovi, sir ide uz sve, samo je potrebno odabrati odgovarajuću vrstu sira i ukus koji prija vašim čulima.

Bilo da ste vješt znalac ili tek početnik u isprobavanju sireva, uživaćete u tom zabavnom ritualu slaganja sirne plate. Isprobavanje različitih vrsta sira uz čašu razgovora i vina pravi je užitak, a da biste uspješno napravili svoju sirnu platu, pomoći će vam vodič uz koji ćete se uvijek osjećati kao masterchef i vješto i maštovito iznova kreirati ukusne priče na dasci koje će razveseliti svačije nepce i upotpuniti gastronomska ljetna druženja.

Njegovo veličanstvo, sir

Nepisano pravilo jeste da vaša plata sa sirom ima neparan broj sireva. Osnova su tri vrste sira – tvrdi sir, meki sir te sirevi s mirisom poput plavog sira. Pazite da sireve prije posluživanja izvadite iz frižidera najmanje pola sata ranije te da se na dasci međusobno ne dodiruju.

Imajte na umu i način rezanja sira za platu – tvrdi sirevi se režu na kriške, kockice ili prutiće, meki sirevi se ne režu na sitnije komade, dok sireve s jakim mirisom možete staviti na mali tanjir i dodati na platu kako ne bi preuzeo glavnu ulogu.

Dodajte mesne proizvode

Naredni korak sirne plate upravo su razni suvomesnati proizvodi. Njih birate na osnovu vlastitog ukusa i preferencija vaših gostiju. Poredajte ih između različitih vrsta sira savijene u oblik kupe ili ih zarolajte.

Voće (suvo i svježe)

Ono je savršen kontrast blagim i mekim sirevima, ali i aromama suvomesnatih proizvoda. Birajte sezonsko voće i priču obogatite orašastim plodovima te sušenim marelicama i brusnicama. Tanko narezane kruške i jabuke takođe će unijeti svježinu i hrskavost u sitne slane zalogaje.

Grickalice i ukrasi

Dodatan boost vašoj plati neka budu masline, kiseli krastavci, sušeni paradajz, ali i razne grickalice poput krekera ili hrskavih štapića hljeba.

Umaci

Umak za platu sa sirom kreira isti efekat kao neodoljiva glazura na vašoj najdražoj torti. Uz senf, med ili tartar ne možete pogriješiti, a po ukusu i preferencijama vaših gostiju svako će dobiti skoro beskrajnu listu kombinacija za ukusno druženje.

 

izvor:nezavisne/FOTO: Nezavisne