Ovo se najviše tražilo putem Gugla ove godine

27.12.2022. - Magazin

Ovog mjeseca Gugl je objavio svoju godišnju listu najtraženijih pojmova “Godina u pretraživanju”, koja pokazuje koji su pojmovi imali najveće skokove u pretrazi tokom protekle godine.

Za razliku od par prethodnih, ove godine primjetno je izostala jedna velika tema: Covid-19. Prošle godine su vakcinacija i prevencija infekcije bili od velikog interesa, ali ove godine nije bilo virusa korona u glavnim pretragama koje se odnose na zdravlje.

Umjesto toga, ovogodišnja su se pretraživanja odnosila na fizički i mentalni oporavak – kako fizički ojačati i kako se nositi s problemima kao što su tjeskoba, depresija, poremećaj pažnje s hiperaktivnošću i opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Ovako izgleda analiza 2022. godine u Gugl pretraživaču:

Pojam “vježbe” bio je u centru pažnje ove godine, tačnije “vježbe za tjelesnu težinu”, “sedmične vježbe”, “vježbe za mentalno zdravlje” i “osnovne vježbe u teretani” bile su među popularnim zdravstvenim pretragama.

Korisnici Gugla pitali su i “kako se nositi sa stresom”, “kako zaustaviti napad panike”, “kako izliječiti depresiju” itd. Takođe su pretraživane dobre prakse mentalnog zdravlja za mališane, gdje se traže vježbe disanja za djecu.

Možda nije iznenađujuće da su mnogi ljudi bili fokusirani na suočavanje sa stresom, posebno u svjetlu tekuće globalne pandemije, ekonomskih problema i prilagođavanju povezanom s povratkom u školu i na radna mjesta.

Među popularnim izrazima bilo je traženje raznih izvora o mentalnom zdravlju, poput knjiga, podkastova i tehnika vođenja dnevnika usmjerenih na poboljšanje mentalnog zdravlja.

Izvor: Agencije