Ove biljke su sobne ljepotice i neuništive su

19.09.2023. - Magazin

Čak i kada niste neki talenat za gajenje biljaka, kada nemate onaj čuveni „zeleni prst“ i ako ste od onih kojima baš svaka biljka uvene, sa ovim ljepoticama imate šanse da zablistate jer su veoma otporne i samim tim zahvalne za gajenje.

Dobri stari fikus i filadendron

I ako ih dugo ne zalijete, preživjeće uz malo vode i dodavanje tečnog mineralnog đubriva. Filodendron s dekorativnijim listovima birajte samo ako imate dosta prostora. U suprotnom izaberite sitniju vrstu sa srcolikim listovima. Fikus bendžamin voli svjetlo i povremeno tuširanje, te mu učinite taj plezir.

Potos je moderna lozica

Jedna je od modernijih i najotpornija na sušu. Lako se prima i prilagođava, pa je možete posaditi zajedno sa filodendronom, da biste usred sobe imali zidić od zelenila. Nabavlja se u dva varijeteta, sa žutim pjegama, i sa srcolikim listićima i srebrnim pegama. Kombinacija ovih vrsta biljaka djelovaće izuzetno dekorativno.

Jezičava senseverija

Malo vode i svjetla dovoljan je preduslov da indijansko pero, kod nas zvano taštin ili svekrvin jezik, lijepo napreduje i krasi neki kutak tokom cijele godine.

Ne smeta joj ni jako svjetlo, ali ne voli direktno sunce. Lijepo će napredovati i uz radijator ili peć jer je zimogrožljiva i zima joj je ispod 10 stepeni. Jedino ne voli mnogo vode. Dovoljno je da je zalijete jednom nedjeljno. Kada joj saksija postane mala, presadite je u broj veću, i to najbolje u proljeće, piše Žena Blic.

Razmnožava se reznicama ili dijeljenjem korijena. Ima je u više varijeteta koji se razlikuju po obliku, boji i šarama. One koje su izložene jačoj svjetlosti imaju izraženije šare na listovima.

Izvor: Srpska info