Nova studija otkrila da su sigurnija naselja gdje ima više pasa | Bijeljina.com

Nova studija otkrila da su sigurnija naselja gdje ima više pasa

13.07.2022.

Nova studija Državnog univerziteta Ohajo otkrila je da se u četvrtima s većim brojem vlasnika pasa događa manje zločina i sigurnije su, prenosi Fox News.

Glen Rodžers, trener pasa i bivši policajac s 26 godina radnog iskustva, gostovao je u vikend segmentu Fox & Friends te izjavio kako ”nije iznenađen nalazima studije”.

”Većina pasa ima prirodan instinkt da zaštite, imaju um vuka i potrebu da zaštite svoj čopor”, rekao je Rodžers.

Primijetio je da, iako su psi ti koji štite dom od neželjenih gostiju, kako i njihovi vlasnici igraju važnu ulogu u sigurnosti kvarta, a rade to dok šeću svog ljubimca.

Naime, ljudi kada izvedu svog psa u šetnju kvartom djeluju poput straže te zapravo patroliraju kvartom.

Šetajući sa svojim psima vlasnici se upoznavaju sa komšilukom, komšijama kao i drugim šetačima pasa te usput vrlo brzo mogu razaznati uobičajeno, normalno ponašanje od onog koje nije uobičajeno za njihov kvart.

”Kada imaš psa, velika je vjerojatnoća da ćeš u istu ili sličnu šetnju ići narednih petnaestak godina”, pojasnio je Rogers.

“Psi imaju prednost u borbi protiv kriminala u odnosu na mačke”

Istraživači su u novoj studiji promatrali stope kriminala u različitim četvrtima u Kolumbusu, gradu u kojem se nalazi univerzitet. Otkrili su da četvrti s većom populacijom pasa imaju niže stope ubistava, pljački i teških napada. Ta su naselja takođe imala viši nivo povjerenja među stanovnicima u poređenju s četvrtima u kojima je bilo manje pasa.

“Povjerenje ne pomaže toliko susjedstvu ako nemate ljude na ulicama koji primjećuju šta se događa”, izjavio je Nikolo Pinčak, glavni autor studije, koji je takođe student doktorskog studija sociologije na Univerzitetu Ohajo Stejt.

“Psi imaju prednost u borbi protiv kriminala u odnosu na mačke i druge kućne ljubimce koje ne treba šetati”, dodao je Pinčak.

Izvor: index.hr