Napravite odličnu zimnicu po bakinom receptu

19.08.2022. - Magazin

Ako želite da povećate i smanjite količinu uzmite u obzir da paprika uvijek treba da bude duplo više u odnosu na paradajz.

Za pripremu pinđura potrebno vam je

  • 3 kilograma paprika,
  • 1, 5 kilograma paradajza,
  • 70 mililitra jabukovog sirćeta,
  • 150 mililitra ulja,
  • 50 grama šećera,
  • jedna kašika soli,
  • začini po ukusu (svježi ili suvi peršun, luk u granulama, bosiljak…)

Priprema pinđura

Odaberite mesnate, zdrave crvene paprike sa ravnijom površinom, kako bi se lakše pekle. Paprike možete peći u rerni na pek papiru ukoliko živite u stanu. Domaćice koje imaju dvorište to obično rade napolju. Efekat je sasvim isti i ne utiče na ukus paprike

Nakon što ispečete paprike, u veću činiju stavite foliju, pa preko paprike i zatvorite foliju da ne ulazi vazduh. Ostavite pečene paprike tokom noći da se lijepo ohlade i zapare, tako ćete ih znatno lakše oljuštiti.

Sutradan je vrijeme da se ljušte paprike i istovremeno čiste od koštica. Ne morate se truditi da paprike ostanu čitave, jer ćete ih svakako iscjepkati u pinđuru.

Što se tiče paradajza, možete ga blago prokuvati i oljuštiti, pa onda nasjeckati ili ga možete sa korom samljeti. Efekat je sličan, ali ako ne volite da osjetite koricu povrća pod nepcima, preporučujemo vam prvu opciju. Druga je kratkotrajnija i lakša.

Kako se pravi pinđur?

Pinđur zimnica se dalje priprema tako što uzmete veći lonac i na dno stavite paradajz, koji će odmah pustiti svoju vodu. Preko možete rukom iscjepkati paprike na sistnije dijelove, ali ne morate se previše truditi oko toga, zato što će se paprika raspasti prilikom kuvanja.

U povrće dodajte šećer, so, jabukovo sirće i ulje, sve dobro promiješate. Bitno je da kada se priprema pinđur zimnica dno šerpe ili lonca ne gori, pošto će se pinđur krčkati oko 40 minuta.

Ovoliko vremena je potrebno najviše zbog paradajza koji je pun sokova, pa mu treba više vremena dok voda ispari. Iz tog razloga pinđur i jeste nešto tečniji u odnosu na ajvar.

Znaćete da je vaš pinđur od pečenih paprika gotov kada zagrebete po dnu šerpe varjačom i smjesa nije više toliko tečna pa se ne vraća odmah u prethodno stanje. Tada probajte da li odgovara vašem ukusu, dodajte još soli ukoliko je potrebno.

Ako želite malo ljuću varijantu možete isitniti dva čena bijelog luka ili dodati bijeli luk u granulama i pomiješati. Od začina se još dodaje i peršun. Smatramo da je ukusnije ukoliko je peršun svjež.

Sve dobro pomiješate i kutlačom prespete u prethodno sterilisane tegle. Nemojte odjednom napuniti teglu, dodajte po jednu kutlaču, sačekajte da se tegla zapari i onda nastavite sa punjenjem. Tegle dobro zatvorite. Ako se na poklopcu nalazi korozija, stavite prvo foliju, pa tek onda poklopac. Tegle umotajte u ćebe, okrenite naopako i ostavite preko noći da se ohlade i vakumiraju. Pinđur zimnica je spremna!

 

izvor:Aloonline/FOTO:Gastro 24.sata