Najbolji domaći džem od šljiva bez šećera

16.09.2022.

Kupovni džemovi prepuni su imulgatora, šećera i različitih konzervanasa. Osim toga mogu stajati i do deset puta skuplje u odnosu na teglu džema koju lako možete napraviti na svom šporetu.

Donosimo vam recept iz kuvara naših baka za džem bez šećera i konzervanasa-

Sastojci:

1,5 kilograma šljiva
50 grama zaslađivača
30 grama čia sjemenki
1 kašičica cejlonskog cimeta

Priprema:

Šljive najpre dobro operite, isjecite na polovine i izvadite sjemenke. Poređajte ih u vatrostalnu činiju i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni. Nakon toga izvadite i kratko sameljite u sjecku.

Kada to uradite, prespite smjesu u šerpu, dodajte čia sjemenke, zaslađivač i cimet i ostavite na tihoj vatri da proključa oko 10 minuta. Vruć džem potom sipajte u vruće tegle.

Možete zasladiti i urmama, biće dovoljno oko 100-150 grama, dodajte ih prilikom mljevenja pečenih šljiva u sjecko pa zatim dodajte čia sjemenke i cimet pa ukuvajte. Ukoliko se odlučite da zasladite medom ,preporučila bih vam da njega dodate skroz na kraju, nakon što se džem ukuva kako ne bi bio dugo izložen visokoj temperaturi i izgubio većim dijelom nutritivne vrijednosti.

Od ove količine dobićete oko 700grama džema. Rok trajanja je 7 do 10 dana u frižideru.

Ukoliko želite da ga čuvate duže, onda vruć džem sipajte u vruće tegle , napunite, zatvorite dobro poklopcem i okrenite teglu naopačke, ostavite da se tako ohladi. Ukoliko ste sve dobro obavili poklopac bi trebao da bude blago ulegnut, i na taj način ste prirodno pasterizovali džem i produžili rok trajanja. Nakon otvaranja takodje važi pravilo da ga upotrijebite u roku od 7 do 10 dana, zato je praktičnije puniti manje teglice

 

izvor:magazin.novosti/FOTO:nezavisne