Krastavci su odlični u salatama i sendvičima, ali jeste li ih ikada probali ispržiti?

28.08.2022. - Magazin

Krastavci su povrće koje je posebno popularno ljeti i mogu se poslužiti na razne načine.

Krastavce kiselimo, stavljamo u salate, u sendviče i miješamo s džinom. No je li vam ikada palo na pamet pržiti krastavac?

Vjerojatno nije, ali biste nakon ovog teksta mogli pokušati.

Krastavci se mogu pržiti i češći su u azijskim kuhinjama, ali nikako ne bi trebali biti rezervirani samo za taj dio svijeta.

Kako god planirate pržiti krastavce, najbolje je prvo ukloniti sjemenke. Ovaj ključni korak smanjit će količinu vode koja se oslobađa tijekom kuhanja. Krastavac prepolovite po dužini pa malom kašikom izdubite sjemenke. Zatim poprečno narežite na ploške debljine oko 1.5 cm. Iako nije obavezno, soljenje narezanog krastavca prije kuhanja pomoći će izvući višak tekućine.

Premjestite narezane krastavce u cjedilo postavljeno iznad zdjele i pospite solju. Ostavite da odstoji 20 do 30 minuta, a zatim dobro isperite pod hladnom tekućom vodom. Prije nego što ih dodate u vruću tavu s uljem, obavezno ih osušite papirnatim ubrusima ili čistom krpom za posuđe.

Narezani krastavci imaju slično vrijeme prženja kao i tikvice, samo nekoliko minuta dok ne omekšaju. Kako biste spriječili da krastavci tijekom prženja postanu kašasti, držite se brzih metoda kuhanja kao što su sotiranje i pečenje u woku, ali ako ih planirate koristiti za čorbu ili juhu, nije toliko važno koliko dugo će se pržiti.

Okus prženih krastavaca najbolje se može usporediti s okusom sirovih krastavaca, samo su drugačije teksture. Prženje krastavaca smanjit će njihovu prepoznatljivu hrskavost, ali to nije ni loše za promjenu. Dobro se slažu s raznim okusima, uključujući bijeli luk, đumbir, soju i prženi sezam.

izvor:klix/FOTO:Adiva