Koristite kapsule za pranje veša? Stručnjaci objašnjavaju česte greške pri njihovoj upotrebi

18.09.2023. - Magazin

Kapsule za pranje veša, ako ih ne koristite pravilno mogu da naprave više štete nego koristi.

Ipak, ako savladate osnovne korake shvatićete da su veoma praktične.

Ako ste primjetili da izvlačite svoju odjeću iz veš mašine i da su na njoj tragovi deterdženta od kapsule koja se nije dovoljno otopila, to je znak da ih ne koristite pravilno, piše Best Life.

A pravilo glasi, kapsula mora da bude u kontaktu sa vodom. Kapsule za pranje veša napravljene su tako da se potpuno rastvore u vodi, oslobađajući sredstva za čišćenje ravnomerno tokom ciklusa pranja – kaže Mufeta Kruger, stručnjak za čišćenje.

Kada stavite kapsulu na dno, dajete joj bolju šansu da se potpuno poveže s vodom dok se mašina puni, što će joj zatim omogućiti da se rastvori, kaže influenserka Laura Mauntford. Kada se kapsula ne rastvori potpuno, sredstva za čišćenje i enzimi unutar nje se možda neće ravnomjerno rasporediti – objašnjava ona i dodaje da to može da dovede do toga da se ostatak lepi za odeću, i pravi fleke.

Dakle, ako ih ne koristite pravilno kapsule mogu da oštete vaš veš.

Kapsulu na vrhu Česta greška je dodavanje kapsule sa deterdžentom direktno na vrh odjeće u veš mašini – kaže Toner i dodaje da bi kapsule uvijek trebalo staviti na dno bubnja prije nego što dodate odjeću.

Kada stavite kapsulu na dno, dajete joj bolju šansu da se potpuno poveže s vodom dok se mašina puni, što će joj zatim omogućiti da se rastvori, kaže influenserka Laura Mauntford.

S druge strane, ako stavite kapsulu na vrh odjeće, neće se pravilno rastvoriti.

Prazna mašina

Kapsule za pranje veša takođe dobro funkcionišu samo kada je veš mašina puna do svojih propisanih kapaciteta, prenosi City Magazine. Važno je pratiti smjernice proizvođača za veličinu punjenja – kaže Kruger i dodaje da ako preopteretite mašinu i dodate previše odjeće, kapsula se možda neće pravilno rastvoriti. Prema Kruger prenatrpana mašina neće ostaviti dovoljno prostora za pravilno rastvaranje kapsule s deterdžentom.

“Kada je veš mašina previše puna, možda neće biti dovoljno prostora za rastvaranje kapsule i ravnomjerno raspodeljivanje među odjećom”, tvrdi ona i dodaje da to može dovesti do toga da neki komadi prime previše deterdženta, dok drugi prime premalo.

Izvor: Bl portal