Koliko zapravo svinjsko pečenje smije da stoji u frižideru

18.12.2022. - Magazin

Ostavljanje hrane za kasniju upotrebu, donosi mnogo pitanja i zabrinutosti, posebno kada je riječ o mesu i mesnim proizvodima. Svaka vrsta mesa ima svoj rok trajanja, čak i na hladnom.

Koliko zapravo svinjsko pečenje smije da stoji u frižideru

 

Svinjetina i crveno meso

Crveno meso, kao i pečenje, mogu da stoje u frižideru do pet dana, a mogu da se zamrznu na period od 4-12 mjeseci. Nakon toga, meso više nije za upotrebu. Preostalo obrađeno meso će trajati 3-4 dana u frižideru, i 2-6 mjeseci u zamrzivaču.

Slanina i kobasice

Slanina koja stoji u frižideru bi trebalo da se pojede za nedjelju dana, a kobasica u roku od dva dana. I jedno i drugo se može zamrznuti na mjesec dana, a neke kobasice mogu stajati u zamrzivaču i do dva mjeseca.

Mljeveno meso

Mljeveno meso, bilo da je u pitanju junetina, svinjetina ili piletina, može da stoji u frižideru jedan do dva dana, a mogu da se zamrznnu na period od tri do četiri mjeseca.

Piletina

Sirova piletina u frižideru traje samo dan ili dva (na temperaturi od 5 Celzijevih stepeni ili hladnije), ali do godinu dana u zamrzivaču (na temperaturi od -18 ili hladnije). Kuvana piletina može da stoji u frižideru nekoliko dana, a može i da se zaledi pa da se pojede u razmaku od dva do šest mjeseci.

Salame i viršle

Viršle i salame mogu u frižideru mogu da budu dvije nedjelje neotvorene i trebalo bi nakon otvaranja da se pojedu najduže za pet dana, piše ”Reader’s Digest”. U zamrzivaču će trajati mjesec do dva mjeseca.

 

izvor:NovostiMagazin/Nezavisne/FOTO:Ilustracija/Nezavisne