Koje rase pasa žive najduže?

12.05.2022.

Da bi pas proživeo dug i srećan život, neophodno je da ima odgovarajuće životne uslove. Nisu svi psi rođeni pod srećnom zvijezdom, često se dešava da sam početak pa i ostatak njihovog života bude u teškim uslovima. Takođe, nisu svi psi odgajani na isti način i u istim uslovima. Kada istražujemo rase pasa koje najduže žive, ne može se sa sigurnošću tvrditi koliki je životni vijek neke rase, jer veliki uticaj imaju okolnosti u kojima pas živi, kao i način na koji se vlasnik ophodi prema svom psu.

Neke od stvari koje vlasnik može da uradi da bi omogućio da pas živi što duže su:

Obraćanje pažnje na ishranu, kroz neki oblik zdrave dijete pas može izbjeći brojna oboljenja

Obezbjeđivanje dovoljne količine aktivnosti ljubimcu, u skladu sa potrebama rase

Igranje stimulativnih igrica čime bi mozak ljubimca bio stalno aktivan

Redovno pranje zuba, pokvareni zubi izazivaju brojne probleme za zdravlje psa

Redovne posete veterinaru, jer preventiva je najbolji lijek

Održavanje dlake

U nastavku ćemo se fokusirati na rase pasa koje imaju potencijal da uz odgovarajuće životne uslove žive duže od ostalih rasa

Maltezer

Životni vijek ove rase je 12-15 godina, sa prosekom od 13.5 godina u slučaju prirodne smrti. To se odnosi na sve bolesti koje su dovele do smrti psa ili smrti usled starosti gde organi počinju polako da otkazuju. Pojedini maltezeri žive duže od očekivanog pa nije rijetkost vidjeti i one koji imaju 17 ili 18 godina. Ženke imaju životni vijek koji je nešto duži od mužjaka (u prosjeku žive godinu dana duže).

Najčešći uzroci smrti za odrasle maltezere su kardiovaskularne bolesti, nasledne bolesti poput hidrocefalusa, kolitisa i drugih, rak za koji je zanimljivo da se mogućnost njegovog razvoja nakon 10 godina života značajno smanjuje.

Bigl

Sveukupno gledano, bigl predstavlja rasu koja je generalno prilično zdrava kada se uporedi sa drugim. Njihov životni vijek je između 12 i 15 godina ako gledamo samo prirodne smrti. Dešava se da žive i do 17 godina, ali i da žive i kraće od očekivanog. Brojni faktori utiču na to koliko će živjeti bigl, ukoliko se ispoštuju određene smjernice vezane za ishranu, obave sve nepohodne vakcinacije, ispoštuje lovački karakter bigla time što će imati dovoljno aktivnosti, možemo očekivati da će doživjeti starost. Neki od problema koji mogu uticati na životni vijek su akutni poput neke nezgode ili infekcije. Mogu biti i iz domena hroničnih poput dijabtesa ili naslednih ukoliko su roditelji imali neko oboljenje koje se prenosi na dalje generacije.

Džek Rasel terijer

Prosečan životni vijek džek rasel terijera je 13 do 16 godina što ih ubraja u rase koje žive duže od prosjeka. Iako kasnije u životu imaju određene zdravstvene probleme poput gluvoće ili problema sa očima, generalno gledamo predstavljaju zdravu i dugovječnu rasu. Ukoliko su zdravi, u velikom procentu će živjeti duže od 12 godina, ali od džek rasela koji je uspio da izbjegne komplikacije sa zdravljem i tokom života imao puno aktivnosti i treninga možemo očekivati da će često živeti 15 i više godina. Neki od karakterističnih zdravstvenih problema su dislokacija sočiva, bolesti desni i problemi sa disanjem kao posledica infekcija.

Jazavičar

Koji je očekivani životni vijek jazavičara? Prosječan životni vi8jek jazavičara je 12-16 godina, tako da se za njih može reći da žive dugo u poređenju sa drugim rasama. Česti su slučajevi da žive i duže od 18 godina. Najčešći uzroci smrti su starost, rak, srčani problemi, neurološki problemi… Koliko će zavisi od više faktora. Treba pažljivo odabrati leglo iz kog jazavičar potiče jer na taj način možemo izbjeći eventualne nasleđene bolesti.

Takođe treba voditi računa o tome da jazavičar nema prekomjernu težinu jer to zbog njegove dužine ima uticaj na kičmu. Zdravstvena njega i dobra ishrana će uticati pozitvno na životni vijek, kao i kod drugih rasa.

Jorkširski terijer

Jorkiji prosječno žive između 12 i 15 godina s tim što ženke u prosjeku godinu i po dana duže od mužjaka. Kao i druge rase koje pripadaju malim, jorksirski terijeri žive duže u prosjeku od većih pasa. Predstavlja jednu od najzdravijih rasa kod koje većina zdravstvenih problema koja ih karakteriše nije fatalna tj. ne dovodi do smrti psa. Najčešći uzroci smrti jorkija su leptospiroza, infekcije disajnih puteva, respiratorne bolesti, rak… Ono čime vlasnici mogu da utiču na duži život jorkširskih terijera je redovna vakcinacija, preventivno djelovanje da se izbjegnu potencijalne povrede koje često utiču na opšte zdravlje ove, inace jako zdrave, rase pasa, redovna nega i dobra ishrana.

Pomeranac

Obzirom na različite procjene i istraživanja, odgovor na pitanje koliki je životni vek pomeranca je nešto teže dati. Generalno, može se reći da pomeranci žive prosječno između 10 i 16 godina. Kao rasa imaju jako mali rizik od bolesti koje ugrožavaju život (između ostalog manji je rizik od raka nego kod drugih životinja).

Zato možemo reći da se zdravstveni rizici Pomeranaca uglavnom odnose na neke bolesti koje ih ne ugrožavaju životno, poput problema sa zubima, očima i kožom, a neretko u kasnijem dobu imaju probleme sa koljenima. Ukoliko uzimamo pomeranca iz odgajivačnice, treba da se informišemo o testovima koji se mogu sprovesti vezano za eventualne bolesti koje su genetske, a koje bi mogli da utiču na životni vek. Ukoliko ih sačuvamo od nepredviđenih povreda, možemo očekivati da će dugo biti uz nas.

Čivava

Čivave su jedna od najdugovječnijih rasa. U prosjeku, čivave žive 15-20 godina. Koliko će živjeti zavisi od više faktora, neke od njih vlasnici mogu kontrolisati i na taj način imati ljubimca koji može živjeti s njima čak i dvije decenije. Odgovarajuća dijeta direktno utiče na životni vek, treba izbjegavati hranjenje čivave ostacima večere i obezbijediti im izbalansiranu ishranu. Težina je takođe bitan faktor, gojazne čivave su podložnije nizu bolesti od onih koji imaju optimalnu kilažu.

Genetske predispozicije utiču na životni vijek i kako na njih ne možemo uticati, možemo prije izbora ljubimca pribaviti informacije o tome kakvo je zdravlje njegovih roditelja. Vakcinacija se podrazumijeva, dobra njega zuba i dlake i dovoljno aktivnosti je nešto što će uticati pozitivno na dužinu života čivave. Ženke i kod ove rase žive duže od mužjaka, u prosjeku 1-2 godine.

Šiba inu

Prosječan životni vek Šiba inu pasa je između 12 i 15 godina. Predstavljaju dugovječnu rasu među rasama srednjeg rasta. Dobra genetika i to što nisu preveliki rastom utiče da žive duže od pasa sličnih rasa (akita inu, hokaido…). Najstariji shiba inu je živeo čak 26 godina i mirno umro 2011. godine. Često tokom života imaju probleme sa očima (najčešće glaukom), što je uslovljeno genetskim predispozicijama. Takođe se često biljleže primjeri hipotireodizma, kao i problemi sa kolenima, naročito sa ligamentima. Faktori koji utiču na životni vijek Šiba inua su slični kao i kod drugih rasa. Životno okruženje, odgovarajuća dijeta, nivo aktivnosti, kao istorijat eventualnih bolesti u porodici imaju značajan uticaj na to koliko dugo će psi ove rase živjeti. Navedeni prosječni životni vijek će većina ovih pasa doživjeti ukoliko se vlasnik pridržava savjeta veterinara i obavi sve potrebne vakcinacije svog ljubimca.

Male rase pasa imaju duži prosječni životni vijek

Stručnjaci misle da je to slučaj jer se rase većih dimenzija prebrzo razvijaju i rastu što negativno utiče na njihovo opšte zdravstveno stanje i stvara ih podložnim nekim oboljenima koja bi mogla da im ugroze život. To naravno ne znači da niko ne treba da ima za ljubimca psa veće rase. Nikome ne bi trebalo da bude jedini parametar po kom bira psa za sebe to koliko će pas živjeti. Veliki psi imaju brojne kvalitete zbog kojih će se vlasnik sa njima družiti sa uživanjem.

Uticaj vlasnika na životni vijek pasa je veliki, što znači da ukoliko se pridržavaju određenih smjernica, mogu očekivati da njihovi ljubimci često nadžive očekivani životni vijek svojih rasa.

(izvor: espreso/  foto:Pixabay)