Koje biljke biste trebali držati u spavaćoj sobi ukoliko želite imati kvalitetniji san? | Bijeljina.com

Koje biljke biste trebali držati u spavaćoj sobi ukoliko želite imati kvalitetniji san?

14.05.2022.

Dokazano je da neke biljke mogu dobro uticati na produktivnost ljudi, a postoje i one koje će vam pomoći da lakše zaspete i imate kvalitetan san.

Prva na listi je zmijska biljka, poznata i kao “jezik svekrve”. Dok većina biljaka pretvara ugljendioksid u kisik samo tokom dana, zmijska biljka to radi i noću. Pomoći će vam da se smirite i lakše utonete u san.

Fikus gumijevac takođe može biti od koristi jer ima velike listove pomoću kojih “uvlači” toksine i tako pročišćava zagađeni zrak.

Naravno, lavanda je nezaobilazna jer njen miris opušta. Kako je navedeno na portalu Country Living, neće vam biti problem da utonete u san jer umiruje nervni sistem.

Ljiljan mira povećava količinu vlage u zraku, što će vam olakšati spavanje tokom toplijih mjeseci. Ipak, trebate biti na oprezu ukoliko imate kućnog ljubimca. Naročito je štetan za pse i mačke ukoliko ga progutaju. Takođe biste ga trebali držati van dometa djece.

Iako je aloe vera vjerovatno najpoznatija po tome što pomaže kod bolnih opekotina od sunca, ona je i odličan izbor za kvalitetniji san. Oslobađa kiseonik isključivo noću i tako pročišćava vazduh dok se odmarate, prenosi

Izvor:Klix/FOTO: Ilustracija