Znojenje je normalno i zdravo, pogotovo kada vam se tjelesna temperatura povisi, kao kada vježbate. No, kako piše Insajder, ponekad znojenje može da bude pretjerano ili neugodno, ali postoji nekoliko načina na koje možete da ga zaustavite.

Koristite antiperspirant

Antiperspirant je materija koja blokira vaše znojne žlezde. Antiperspiranti imaju metale poput cinka i aluminijuma koji blokiraju pore od oslobađanja znoja.  Ovo se razlikuje od dezodoransa koji samo pokriva miris znoja. Dok se antiperspiranti najčešće koriste ispod pazuha, oni se takođe mogu koristiti na rukama, stopalima i licu za osobe s hiperhidrozom, zdravstvenim stanjem koje uzrokuje prekomjerno znojenje.

Ograničite začinjenu, masnu ili slanu hranu

Ono što jedete i pijete može da utiče na to koliko se znojite. Ovu hranu trebate izbjegavate ako želite manje da se znojite:

Začinjena hrana, poput čilija ili ljutih papričica

Kako vaše tijelo obrađuje vruću ili začinjenu hranu i piće, vaš broj otkucaja srca može da se poveća, što podiže unutrašnju telesnu temperaturu i uzrokuje znojenje.

Masna, prerađena hrana, poput pakovanih kobasica

Vašem telu potrebno je više da radi na preradi ove masne hrane, što može da poveća temperaturu.

Vrlo slana hrana, poput čipsa

Vaše tijelo može da pokuša da obradi dodatnu so znojenjem. Umjesto toga, trebalo bi da konzumirate voće i povrće, koje sadrži puno vode i može da vam pomogne da se rashladite.

Ostanite hidrirani

Pitka voda može da vam pomogne u hlađenju tijela i smanjenju znojenja. Izbjegavajte pića koja sadrže kofein i alkohol. Oba mogu privremeno da povećaju broj otkucaja srca, povise temperaturu i da vas tjeraju da se znojite, što vas u tom procesu dehidrira – suprotno od onoga što želite.

Nosite prozračnu odeću

Da biste izbjegli znojenje, želite da se ohladite. Odlučite se za široku odeću izrađenu od prozračnih tkanina, poput pamuka, lana ili tkanine koja upija vlagu. Izbegavajte uske materijale i sintetička vlakna poput najlona ili svile, zbog kojih vam može biti vruće. Boja vaše odjeće verovatno neće napraviti veliku razliku.

Izvor:N portal