Jednostavan način da provjerite da li su jaja pokvarena

16.07.2022.

Jaja su nam odličan doručak i sastojak koji nam pomaže u pripremi raznih jela i kolača. Sadrže proteine, masnoće, vitamine B i D, a uz to su i ukusna. Jednostavno svaki frižider ih mora imati. Vjerovatno i sami znate kako pripremiti jaja na različite načine, ali znate li koji je njihov rok trajanja? Odnosno koliko dugo su jaja sigurna za korištenje.

Dobra vijest je da se ne morate držati datuma koji piše na pakovanju jer jaja mogu trajati puno duže, piše živim.hr.

Osim toga, postoje načini kako da sami provjeriti jesu li još sigurna za konzumiranje.

Koliko dugo jaja mogu trajati?

Prema nekim preporukama, jaja treba iskoristiti u roku tri sedmice nakon što ih kupite. Ali šta ako se ne možete sjetiti kad ste ih kupili?

Naime, postoji razlika između termina „najbolje upotrijebiti do“ i „rok trajanja“ (ili „upotrijebiti do“).

„Najbolje upotrijebiti do“ znači da će neka namirnica imati do tog datuma najbolju kvalitetu (u ovom slučaju jaja) i najbolji okus. Drugim riječima, možete koristiti namirnice nakon tog datuma ako sami ne uočite da su se pokvarila. Nisu opasna za korištenje.

„Rok trajanja“ ili „upotrijebiti do“ se odnosi na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne biste smjeli konzumirati. Obično se radi o brzo kvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati opasnost za zdravlje.

Kako možete znati jesu li jaja još uvijek dobra?

Najbolji način da utvrdite je li jaje pokvareno je da ga dobro pregledate.

Proučite ga – pokvareno jaje može izgledati znojno izvana ili čak ljepljivo. Takođe može imati ružičast bjelanjak kad ga razbijete, što pokazuje prisutnost bakterija. Ako primijetite bilo kakve promjene, bacite ga.

Pomirišite ga – ako jaje smrdi nakon što ga razbijete, nemojte se dvoumiti, bacite ga.

Test plutanja – kako jaje stari, vlaga izlazi kroz ljusku i ulazi vazduh. Kako biste testirali jaje (nerazbijeno), stavite ga u zdjelu vode. Ako pluta, onda je staro. Ako potone, onda je svježe. Međutim, staro ne znači da je pokvareno. Možete ga koristiti ako ga razbijete i ono ne smrdi.

Isto tako, važno je znati da kuvanjem nećete smanjiti smrad ili loš okus. Da, neke bakterije će nestati, ali vaše jaje neće imati dobar okus.

Jedna stvar je važna za znati: Iako se jaja mogu pokvariti u frižideru, ne morate se brinuti zbog salmonele.

„Patogen kojeg se najviše bojimo je Salmonella Enteritidis, međutim ona se ne razvija na temperaturi ispod 7°C“, rekao je Benjamin Chapman, stručnjak za sigurnost hrane i profesor na Univerzitetu North Carolina.

Dodaje da se kontaminacija događa unutar jajeta pa kad se jednom nađe tamo, ništa to ne može promijeniti. Drugim riječima, koliko dugo je jaje u frižideru neće igrati ulogu u razvoju salmonele. Prema pregledu iz 2009. godine salmonela se razvija unutar bjelanceta, žumanceta i ljuske jajete.

Izaziva izuzetno neugodne simtpome poput:

– groznice

– mučnine

– povraćanja

– grčeva

– proljeva

Ako sumnjate na takav tip zaraze, odmah posjetite ljekara.

Kako jaja mogu duže trajati u frižideru?

Zapravo postoji trikove koje možete iskoristiti.

Provjerite datum prije nego ih kupite

Možda uzimate jaja na sniženju ili niste dosad obraćali pažnju, ali važno je provjeriti do kad se mogu koristiti ili kad su pakovana. Nema smisla kupiti ih na sniženju ako ćete pola kutije baciti. Isto tako, otvorite kutiju i provjerite jesu li sva jaja čitava.

Pravilno čuvajte jaja

Kad ih kupite, odmah ih stavite u frižider. Isto tako, frižider držite ispod 4°C. Nikad ne bi trebalo ostaviti jaja izvan frižidera duže od dva sata, tako ćete najbolje izbjeći razvoj bakterija.

Zadržite ih u kartonu i nemojte ih stavljati u vrata jer je to najtopliji dio frižidera.

 

Izvor:Aloonline/FOTO:Ilustracija