Kartaške igre ujedinjuju region? Mau King, igra za mobilni telefon domaće proizvodnje

23.11.2023. - Magazin

Sve više je domaćih kompanija koje se usuđuju da lansiraju svoj proizvod, umjesto što izvoze usluge programera za strane kompanije. Jedan takav startap je beogradska kompanija Arthak doo, koja je odlučila da oživi jednu našu klasičnu igru kartama i proizvede njenu verziju za Android i iOS telefone.

mau king

Ono što nam je dodatno privuklo pažnju je što je igra i okrenuta domaćem tržištu. Naime, klasična kartaška igra mau-mau, ili “sedmice”, kakva se igra decenijama u domovima širom bivše Jugoslavije, u društvu i u krugu porodice, ovdje se može igrati s onlajn protivnicima po istim tim, domaćim, pravilima. Zato i ne čudi da se brzo “primila” kod domaćeg tržišta, pa sad hiljade igrača širom Srbije, Bosne, Hrvatske i Crne Gore igraju jedan s drugim u ovom virtuelnom okruženju.

Igra se besplatno preuzima i za iOS na AppStore-u i za Android u Google Play.

Igra se lako uči i beskrajno je zabavna. Cilj je jednostavan – riješiti se svojih karti što prije – ali dodatnu dinamiku pružaju “jake” karte. Uobičajen potez, kad dođete na red, je da bacite kartu koja se poklapa s onom na stolu. Međutim, bacanjem sedmice činite da sljedeći igrač mora da vuče još karti sa gomile; bacanjem keca dobijate pravo da igrate ponovo, a osmica preskače sljedećeg igrača. Dama mijenja smjer igre, a ako nemate običnu kartu za bacanje, možete baciti žandara da biste promijenili znak.

Kompletan skup uobičajenih pravila igre objašnjen je već na glavnom ekranu. Da bi omogućili što lakše započinjanje igre, aplikacija koristi jedinstveni ID vašeg telefona, pa nije potrebno prijavljivanje preko Fejsbuka.

Mada jednostavnog dizajna, aplikacija sadrži više elemenata nego što se čini na prvi pogled. Ako želite da igrate s prijateljima, dovoljno je da uđete u igru s nekoliko sekundi razlike i bićete smješteni u istu sobu. Pored glavne aktivnosti, tj. same igre kartama, u aplikaciji ima nekoliko mehanizama za druženje, kao što su instant poruke i neminovna rang lista. Igračima se povećava rejting kad pobjeđuju, a smanjuje kad gube. Pri tome koristi se ELO sistem, kao u šahu, tako da vrlo realistično odražava kvalitet nečije igre.

Aplikacija je komercijalnog tipa. Možete gledati reklame da biste zaradili tokene potrebne za igru, ili ih kupiti putem platnog metoda ugrađenog u vaš telefon. Ipak ne brinite, pri prvoj instalaciji dobijete dovoljno tokena za igru, a svakog dana dobijate još.

Trenutno u verziji 2.0 i s novim dizajnom, nakon uspjeha verzije 1.0, iz kompanije objašnjavaju da im je cilj da igra postane jedna od “klasičnih” domaćih, instalirana na svakom mobilnom telefonu.

Kontakt Informacije i linkovi: Besplatno preuzmite igru putem linka za iOS i linka za Android.

Banjaluka.com