Evo koliko su obrazovani neki od najpopularnijih pjevača

07.05.2023. - Magazin
Mnoge javne ličnosti, koje su izuzetno uspješne u svom poslu, odlučile su odustati od dodatnog obrazovanja pa tako samo rijetki balkanski muzičari imaju završene fakultete.

Naime, Zdravko Čolić diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Prethodno je završio muzičku školu, gdje je naučio svirati gitaru. Momčilo Bajagić Bajaga studirao je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, ali nije diplomirao. Interesantna je činjenica da je prije toga studirao nuklearnu fiziku.

“To je bilo čisto iz tehničkih razloga. Počeo sam tada svirati u Ribljoj Čorbi i nisam mislio tada bilo šta studirati. Tada se moglo do 27. godine odlagati odlazak u vojsku, a nakon toga se morao upisati neki fakultet. To je zaista bilo smiješno zato što nuklearnu fiziku niko nije htio upisati. Bilo je 20 slobodnih mjesta, a nas šest se prijavilo. Samo jedna djevojka je stvarno došla sa željom da to upiše, a nas petorica smo se prijavili samo da bismo imali potvrdu za vojni odsjek kako bih mogao ići svirati s Ribljom Čorbom”, rekao je jednom prilikom.

Pokojni Đorđe Balašević diplomirao je na odsjeku geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Imao je sve desetke, ali se nikada nije bavio svojom strukom. Muzika je bila njegova najveća ljubav i njoj se u potpunosti posvetio.

Željko Joksimović studirao je na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu, ali ga nikad nije završio. Ipak, važi za jednog od najtalentovanijih muzičara na sceni zato što svira čak 14 instrumenata.

Pjevačica Neda Ukraden je završila čak dva fakulteta – Pravni fakultet i Filozofski fakultet u Sarajevu, na kojem je studirala na Odsjeku za engleski jezik i književnost, piše Klix.

“Legle su mi studije prava pa sam znala i po 17 sati da učim. Bila sam kampanjac jer nisam išla na predavanja nego sam vanredno polagala. Kad sam završila fakultet s visokim prosjekom, ostavili su me na međunarodnom pravu da budem asistent. Kad sam primala diplomu, rekla sam sebi: ‘Nedo, pa ti si stvarno čudo. Sad treba da okačiš mikrofon o klin i da lijepo negdje radiš kao ambasador. Nisam otišla u diplomatiju, ali jesam postala ambasador svoje zemlje zahvaljujući muzici koju pjevam”, izjavila je.

Izvor:Klix.ba