Da li znate kako pravilno da zalijevate cvijeće na ovim vrućinama

26.06.2023. - Magazin

Zalijevanje biljaka čini se jednostavnim, ali se sa ovom obavezom mnogi od vas ipak muče. I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba da znate tačno kada i koliko često da zalijevate koju biljku.

 

Osim toga, donosimo vam savjete o vrsti vode koja je najbolja za biljke, kao i kako da prepoznate znakove prekomjernog zalijevanja. Jednom kada počnete da slijedite naše smjernice, biljke vam više nikada neće uvenuti…

Posebnu pažnju zalivanju biljaka posvetite tokom velikih vrućina i sušnih razdoblja. Mnoge biljke takav period ne mogu da prežive bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – prijaju.

Idealna temperatura
Voda mlake temperature bolja je od tople ili hladne. I topla i hladna voda mogu da oštete biljke i zato je najbolje da napunite kantu za zalivanje i da je uvijek imate spremnu.

Znakovi iz prirode
Ne traže sve biljke istu količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, pratite znakove iz prirode. Važno je da znate i iz kog područja potiče određena biljka, to je dobar indikator i za zalivanje.

Pravo vrijeme
Zalijevanje ujutro je poželjnije nego ono večernje. Tako biljke imaju priliku da se suše i brže isparavaju tokom dana, kada su temperature više.

Nije uvijek sve samo u vodi
Ako je tlo stalno suvo, a listovi počinju da žute, možda biljci treba više vode. Ako ni ona ne poboljšava stvari, treba prilagoditi temperaturu i nivo svjetlosti koju biljka dobija. Ako pričamo o balkonskom cvijeću, to znači premještanje u poluhlad.

Veliki zahtjevi
Proljećno-ljetnja suša nije uvijek vidljiva, a može prouzrokovati velike štete. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju svoje korenje i listovi se otvaraju, pa dolazi do cvjetanja. I tada je biljkama potrebno najviše vode!

Najbolja metoda
Ako nemate sistem navodnjavanja, najbolje da kroz crijevo pustite vodu da teče u tlo, kako bi se ono dobro natopilo. Zalivanje crevom je dobro samo ako cvijeće zalivate tik uz koren. Nema potrebe da zalijevate listove.

Cvijeće uglavnom nije dobro da zalijevate po lišću. Ako ste to do sada radili, morate da znate da je ono pogubno, pišu mediji.

 

izvor:Agencije/FOTO:Pixabay