DA LI SU SMOKI, BOMBONE I RIBLJE PAŠTETE POSNE? Spisak namirnica sa kojima se lako možete omrsiti

18.03.2024. - Magazin

Neke namirnice iz supermarketa za koje smo mislili da su posne, zapravo nisu.

Pored kuvanja kod kuće, gdje se tačno zna koji se sastojci koriste, mnogi se odlučuju za industrijske namirnice na kojima stoji oznaka “posno”. Međutim, mnogi proizvodi za koje to nikad ne bismo rekli, sadrže u sebi mlijeko u prahu, goveđi ili svinjski želatin i konzervanse životinjskog porijekla. Zato je važno da i pored oznake “posno”, detaljno pročitate spisak sastojaka na proizvodu.

Takođe, većina ribljih pašteta, napolitanki, bombona, biljnih kačkavalja, pekarskih proizvoda, tostova, dvopeka i čokoladnih keksića nije posna iako piše da jeste. Nutricionisti savjetuju da otvorite “četvoro očiju”!

Mlijeko i mliječne proizvode danas zamjenujuju brojne biljne alternative. Pa tako u ponudi se mogu naći brojni biljni sirevi i mlijeka od soje, pirinča, badema… Tu je i tofu sir. Ali, i tu budite oprezni. Mnogi biljni sirevi mogu da sadrže neki sastojak životinjskog porijekla, a najčešći je kazein, pa ako kupujete biljni kačkavalj ili neki drugi sir biljnog porijekla, provjerite na deklaraciji da li sadrži kazein.

Kada je riječ o tjesteninama takođe obratite pažnju na deklaraciju, da li sadrže tragove mlijeka i jaja. Danas postoje veganske tjestenine koje se prave bez jaja, takođe tu su i nudle. Po pravilu nudle se prave od pšeničnog brašna i bez jaja, sadrže i dodatne začine sa ukusom piletine ili govedine – ali vi se svakako odlučite za onu sa povrćem.

Kada je riječ o grickalicama, smokiju, čipsu, grisinama – većina njih sadrži mlijeko u prahu i kakao maslac koji nisu posni. Takođe u većini njih se stavlja i palmino ulje, što nikako nije pogodno za post na vodi. Kokice su posne, ali samo ako nemaju dodataka poput putera. Nutricionisti savjetuju da dok postite na vodi, grickalice radije zamijenite zdravim varijantama kao što su sirovi bademi, orasi i lešnici.

Med

A ako se pitate da li je med posan, evo odgovora. Prema pravilima Srpske pravoslavne crkve med je dozvoljen kao hrana za vrijeme posta, osim u dane strogog posta kad je naznačeno strogo uzdržavanje od bilo koje hrane i pića. Na sajtu SPC piše da vjernici koji poste Vaskršnji post mogu da konzumiraju voće, povrće, morske plodove, proizvode pčela, a u određenim danima i ribu.

Izvor: Mondo