Četiri večernja obroka za bolje raspoloženje

13.05.2022. - Magazin

Iako zaista ne postoji nijedan obrok koji možete da jedete noću i probudite se u dobrom raspoloženju, dijetetičarke Stejsi Hasing i Džesika Bikom, autorke knjige “The Real Food Table”, tvrde da konzumiranje određenih namirnica neposredno prije spavanja može i te kako uticati na vas.

To se dešava jer određena hrana sadrži širok spektar hranljivih materija koje pomažu u poboljšanju sna, kao i poboljšanju raspoloženja.

Međutim, objašnjavaju, između ostalog, da cjelokupna ishrana koju slijedimo treba da se zasniva na takvim sastojcima, kako bismo obezbijedili dobrobit u našem tijelu.

Večernji obroci koji će vam podići raspoloženje

1. Orasi

Orašasti plodovi i sjemenke su bogati izvori triptofana, aminokiseline koju tijelo koristi za proizvodnju hormona serotonina koji podiže raspoloženje. Bademi, indijski orah, pistacije, lješnjaci, sjemenke suncokreta i bundeve unose dovoljno zdravih masti i vlakana u naše obroke, bez nepotrebnih kalorija.

2. Fermentisana hrana

U ovu kategoriju spada jogurt, koji pored korisnih svojstava koje pruža probavnom sistemu, djeluje i na mozak. Jogurt, kefir i kombuha su namirnice koje sadrže probiotike, koji zauzvrat podržavaju zdrav mikrobiom crijeva, čime se povećava proizvodnja serotonina, kažu stručnjaci.

3. Tamna čokolada

Sama čokolada je u stanju da nam podiže raspoloženje, zbog svog divnog ukusa. Ali osim toga, crna čokolada sadrži niz korisnih jedinjenja, kao što su kofein, teobromin, flavonoidi, koji značajno poboljšavaju kvalitet sna i predviđaju prijatna jutra. Uživajte u malo tamne čokolade prije spavanja, bilo običnoj ili u laganom čokoladnom desertu.

4. Bobice

Bobičasto voće sadrži visok nivo fitohemikalija koje mogu da smanje oksidativni stres u tijelu. Pokazalo se da antocijanini, jedinjenja koja su odgovorna za tamnoplavo-ljubičastu boju bobica, smanjuju rizik od depresije. Za više uživanja u bobičasto voće dodajte malo šlaga ili sirupa od tamne čokolade.

Izvor:Magično bilje/ FOTO:stackumbrella