Brzi test otkriće koliko kolagena ima vaša koža i kako ga nadoknaditi

28.12.2022. - Magazin

Kako se proizvodnja kolagena usporava, tako i ćelijske strukture postaju slabe, posljedično koža se stanjuje i slabe odbrambeni mehanizmi te je sklonija oštećenjima.

 

Dolazi do tipičnog gravitacijskog “vješanja” kože uz stvaranje bora.

Elastičnost je značajno manja kao i elastičnost tetiva i ligamenata. Kosa postaje beživotna, a nokti lomljivi, a od 20. godine pa nadalje godišnje se izgubi jedan posto vlastitog kolagena.

Kolagen možemo smatrati konopcem koji je čvrst tokom mladosti, a potom postaje sve labaviji.

Kad smo saznali koliko je kolagen važan, postavlja se pitanje kako odrediti koliko kolagena upravo imamo u koži?

Postoji test koji to navodno može otkriti, a trenutno je hit na društvenim mrežama.

Evo kako doći do tog podatka, ali i naučiti kako poboljšati stanje kože.

Imate li puno kolagena u koži otkrit ćete jednostavno – uštipnite kožu. Nakon što ste to učinili, ona bi se trebala vratiti odmah na svoje mjesto, nešto poput želea. Ako se to ne dogodi, vašoj je koži vjerovatno potrebno malo pomoći.

Autorica videa je poznata influencerica Ava Lee, a cijeli koncept naziva “Žele koža”.

Kako osvježiti kožu?

Ali šta ako se koža ne vraća u prvobitni položaj? Možete naravno i sami utjecati na izgled i tonus kože, a primarna je upravo hidratacija jer suha i dehidrirana koža će prva pokazivati znakove starenja. Serumi koji sadrže hijaluronsku kiselinu su dobar odabir, ali i krema koja sadrži ceramide.

Ako želite u svakodnevnu rutinu njege dodati još malo pojačanja, možete na kremu nanijeti dodatni sloj balzama ili ulja.

Možete razmisliti i o glikolnoj kiseline ili retinolu koji će stimulirati proizvodnju kolagena, ali postoje i suplementi koji ga sadrže i vrlo su popularni.

Zašto je kolagen važan i kako do njega?

Kolagen je zapravo strukturni protein vezivnog tkiva, kože, ligamenata, hrskavice što je zapravo 1/3 svih proteina u tijelu.

Tijelo proizvodi kolagen, ali već kad navršimo 20 godina, proizvodnja se usporava, a u 60-tim godinama života imamo 50 posto manje kolagena od količine koje smo imali kada smo imali u 20 godina.

To je jedan od razloga zašto nam koža više nije mladolikog izgleda, zašto nas bole zglobovi i kosa se tanji. Kolagen će kožu činiti glatkom i ona će izgledati mladoliko.

Suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu, a tako se i prevenira nastanak bora, celulita i strija.

Dnevno korištenje kolagena će hidratizirati kožu i povećati elastičnost te umanjiti štete koje su nastale radi izlaganja suncu.

Jedno istraživanje bavilo se upravo ovim pitanjem, a rezultati objavljeni 2019. godine u magazinu Nutrients, a u kojima stoji kako se dodatnih dva i po -15 grama kolagen peptida može uvrstiti u prehranu svaki dan kako bi se održala ravnoteža u organizmu.

Supa koja se priprema s kostima odličan je način unosa kolagena u organizam. Takva supa koja se dugo kuha, a u vodu se doda jabukovo sirće tekućina je puna kolagena.

Imajte na umu da se takva supa kuha na slaboj vatri od osam do 12 sati.

 

izvor:Avaz/FOTO: ILUSTRACIJA/Avaz