Banana u različitim fazama zrenja ima drugačije zdravstene prednosti

20.05.2023. - Magazin

Banane su jedno od omiljenih vrsta voća u svijetu

Neki vole jesti banane dok im je kora još zelena, dok ih drugi vole jesti kada im kora potamni. Interesantno je da u različitim fazama njenog zrenja, banana ima i različite prednosti za vaš organizam.

Ukoliko volite jesti banane isključivo u jednoj od faza zrenja, saznajte koje to prednosti ona donosi.

Nezrele i zelene banane su zapravo dobre za vaše zdravlje. Prepune su vlakana, jer sadrže više škroba nego zrele banane. To pomaže pri mršavljenu te kod problema s probavom, gdje održava zdravlje crijeva. Također, blago zelene banane imaju brojna vlakna koja potiču rast zdravih bakterija te usporavaju apsorpciju šećera i odlične su za osobe koje boluju od dijabetesa.
Žute banane kakve najčešće viđamo u marketima pružaju ranotežu između skroba i šećera, a sadrže važne mikronutrijente kao što su vitamin B6, kalij i razni antioksidansi. Kalij je ključan mikronutrijent za regulaciju krvnog pritiska, ali i smanjenja rizika raznih bolesti. On također održava zdravlje kostiju i mišića.

Banane koje su prezrele ne treba bacati, jer i one imaju neke zdravstvene prednosti. Osim toga, često se prezrele banane stavljaju u recepte zbog slatkoće koju pružaju.

Osim toga, sadrže antioksidanse, a i navodi se da se najlakše probavljaju u ovoj fazi. Ovdje je važno napomenuti da prezrele banane sadrže više šećera, stoga se kao takve ne preporučuju osoba koje pate od dijabetesa.

 

 

izvor:AgencijeFOTO:

 

 

izvor:Agencije/FOTO: Unsplash