Bačva viskija prodata za približno 19 miliona evra

12.07.2022. - Magazin

Škotska destilerija Ardbeg prodala je bačvu rijetkog škotskog viskija za rekordnih 16 miliona funti, skoro 19 miliona evra.

Iz destilerije su rekli da je “Cask No. 3” kupila neimenovana kolekcionarka iz Azije putem privatne prodaje.

Stručnjaci kažu da je prodaja nadmašila sve aukcijske rekorde za bačvu ove vrste viskija, piše BBC na srpskom.

Prošlog mjeseca, bure viskija The Macallan 1988, koja je prije 34 godine kupljena za 5.000 funti (oko 6.000 evra), prodata je na aukciji za milion funti (skoro 1,2 miliona evra).

Alkoholno piće Ardbeg, destilovano 1975. godine, prvobitno je ležalo u dvije odvojene bačve prije nego što je 2014. prebačeno u jedno bure. Sadržaj je dovoljan za 440 boca, a svaka se procjenjuje na 36.000 funti (42.500 evra).

Iz destilerije Ardbeg sa škotskog ostrva Ajlaj, rekli su da će viski iz bureta za novu vlasnicu u narednih pet godina postepeno pretakati u flaše. Tako da će svake godine dobiti 88 boca.

Ova bavča je najstarija koju je Ardbeg do sada pustio u prodaju.

Inače škotska destilerija dva puta zatvarana tokom 1980-ih i 1990-ih, prije nego što ju je kupila kompanija Glenmorangie 1997. godine.

Kompanija je obećala da će donirati milion funti, skoro 1,2 miliona evra prihoda od prodaje za potrebe lokalne zajednice u narednih pet godina.

Degustacione bilješke o aromi ovog viskija kažu: “Brazilski orasi u karamelu prodiru kroz nos, zatim laneno ulje, obrisi cvjetajuće crne ribizle, slatki, aromatični tresetni dim i duvan u nagovještajima. Ova prodaja je izvor ponosa za sve u Ardbeg zajednici koji su naše putovanje učinili mogućim”, navodi se.

-Prije samo 25 godina Ardbeg je bio na ivici izumiranja, ali je danas jedan od najtraženijih viskija na svijetu- rekao je izvršni direktor kompanije Tomas Moradpur.

Endrju Širli, urednik godišnje publikacije Wealth Report koja izlazi pod okriljem konsultantske kuće Knight Frank, rekao je da je prodaja bačve “postavila veoma zanimljivo, novo mjerilo”.

-Ovaj zaista jedinstven viski je izvanredan dio istorije pića – evokativan ukus onoga kakav je Ardbeg bio kada je sladio sopstveni ječam-rekao je stručnjak za viski Čarls Meklin.

Izvor:Srpskainfo/FOTO: TOP 5 ZANIMLJIVOSTI/YOUTUBE SCREENSHOT