Završen 65. Beogradski sajam knjiga

30.10.2022. - Kultura

Beogradski sajam knjiga, koji je poslije dvije godine pauze zbog epidemije virusa korona, održan po 65. put pod sloganom “Povratak napisanih” završen je danas ceremonijom primopredaje “Otvorene knjige” narednom počasnom gostu sajma.

Silvija Davidoju, ambasador Rumunije u Srbiji, čija zemlja je ovogodišnji počasni gost sajma, uručila je “Otvorenu knjigu” francuskom ambasadoru u Srbiji Pjeru Košaru, čija će zemlja biti domaćin narednog 66. Sajma knjiga.

Davidoju se zahvalila Beogradskom sajmu što je štand Rumunije i sam bio odličan domaćin i istakla bogat program koji su rumunski pisci i izdavači predstavili proteklih osam sajamskih dana.

Preuzimajući počasno domaćinstvo od Rumunije, francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar rekao je da je Rumunija “velika frankofona zemlja”, te da primopredaje “Otvorene knjige” simbolizuje snažnu privrženost Srbije frankofoniji.

“Potrudićemo se da istaknemo značaj knjige u svim njenim formalnim oblicima, kao što su audio ili digitalne knjige. Želimo da istaknemo i saradnju u oblasti stripa, koji je snažno zastupljen i u Srbiji i u Francuskoj. Biće tu zastupljene i tradicionalne forme knjiga iz svih oblasti – fikcije, umjetnosti, nauke i obrazovanja”, rekao je Košar.

Rezimirajući proteklih osam sajamskih dana koordinator projekta 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Ljiljana Šoškić rekla je da je na sajmu nastupilo 416 direktnih izlagača izlagača i suizlagača, od kojih 325 domaćih direktnih izlagača i 91 inostrani direktni izlagač, a da je učestvovalo ukupno 854 direktnih, indirektnih izlagača i zastupljenih firmi.

Šoškićeva je rekla da je sajam održan na više od 30.000 kvadratnih metara, održano je 525 programa, predstavljene četiri izložbe, a očekuje se da će i broj posjetilaca biti na nivou prethodnih godina.

Osim izdavača iz Srbije, predstavili su se i izdavači iz Republike Srpske, BiH, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Kine, Irana, Bjelorusije, Švajcarske, Maroka, Indije , Njemačke, Poljske, Egipta i Mađarske.

Sajam knjiga je pratilo više od 1.200 novinara, snimatelja i fotoreportera iz elektronskih, štampanih i onlajn medija iz zemlje i inostranstva, akreditovanih za praćenje manifestacije.

“Sve ovo potvrđuje da je Beogradski sajam knjiga očuvao i potvrdio renome prvorazrednog događaja u kulturi, a mi se nadamo da smo i ovog puta bili dobri domaćini impozantnom broju izdavača, pisaca, novinara i gostiju”, poručila je Šoškićeva.

Izvor:Srna